Tarım ve Orman Bakanlığı, halk sağlığını tehlikeye atan firmaları açıklamaya devam ediyor. Bakanlık, laboratuvar analizleri sonucu belirlenen hileli gıdaları "Güvenilir Gıda" internet sitesinde güncel olarak yayınlayarak, vatandaşları sağlıklı ürün tüketimi konusunda uyarıyor. Temel besin gruplarında yapılan tağşişler dikkat çekiyor; özellikle sofralarda sıkça yer bulan ürünlerin bazı üreticiler tarafından taklit edildiği ya da içlerine farklı maddeler eklendiği belirlendi.
Son paylaşılan listeye göre, bazı ünlü markaların köfte ürünlerinde domuz eti, sucuk ürünlerinde at ve geyik eti karışımı tespit edildi. Ayrıca, çiğ adana kebabına kalp dokusu eklendiği de belirlendi. Diyarbakır’daki bir peynir üreticisinin tulum peynirinde ise bitkisel yağ ve netamisin adlı koruyucu maddenin bulunduğu saptandı. Zeytinyağlarında ise tohum yağı katkısının olduğu tespit edildi. Bu tür ürünlerin insan sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle bakanlık, listeye yeni firmalar ekleyerek kamuoyunu bilgilendirmeye devam ediyor.
Vatandaşlar, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın "guvenilirgida.tarimorman.gov.tr" internet sitesindeki "Gıda Kamuoyu Duyurusu" sekmesinden, "Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar" ve "Taklit veya Tağşiş Yapılan Gıdalar" listelerine erişebiliyor. Bu sayede, laboratuvar testlerinde uygunsuzluğu kanıtlanan gıdalar hakkında bilgi sahibi olan vatandaşlar, alışveriş yaparken bilinçli tercihler yapabiliyor.