Aile hekimliğine yeni yönetmelik

Aile hekimliği sözleşme ve ödeme yönetmeliğinde değişiklik yapıldı. Bazı düzenlemeler aile hekimlerinin tepkisini çekti.

O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü
YAYINLAMA
30 Ekim 2024 12:28
GÜNCELLEME
30 Ekim 2024 12:59
Aile hekimliğine yeni yönetmelik
O
Onur Çetinkaya Haber Müdürü

Aile hekimliği yönetmeliğinde yapılan değişiklikler, 1 Kasım 2024 itibarıyla yürürlüğe giriyor. Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan yeni düzenlemelere göre, bir aile hekimine kayıtlı olabilecek vatandaş sayısı 4 binden 3 bin 500’e düşürüldü. Bu değişiklikle, özellikle kalabalık bölgelerde aile hekimlerine düşen hasta sayısının azaltılarak hizmet kalitesinin artırılması hedefleniyor.

Kronik hastalık ve kanser tarama hizmetleri artacak

Yeni yönetmelik kapsamında Sağlık Bakanlığı, hekim başına düşen hasta sayısının düşürülmesiyle kronik hastalık ve kanser taramalarının daha etkin yapılmasını amaçlıyor. Bu çerçevede aile hekimleri, kayıtlı vatandaşlara en az altı ayda bir ulaşarak periyodik izlem ve tarama yapacak.

Sözleşme yenileme koşulları değişti

Aile hekimlerinin sözleşme yenileme koşullarında da önemli değişiklikler yapıldı. Önceki uygulamada, aile hekimleri sözleşme sürelerinin bitiminde devam etmek istediklerinde sözleşmeleri otomatik olarak yenileniyordu. Ancak yeni düzenlemeyle, sözleşmenin yenilenmesi için aile hekiminin yaptığı muayene ve izlemlerle, Bakanlık tarafından belirlenen hedef gösterge puanına ulaşması şartı getirildi. Bu puanın altında kalan hekimlerin sözleşmeleri yenilenmeyecek.

Maaş kesintisi ve memnuniyet puanı tepki çekti

Düzenlemeye aile hekimlerinden tepki geldi. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu, hekimlerin taban maaşlarında azalma yaşanacağını ve maaşların hastaların vereceği memnuniyet puanlarına göre düzenleneceğini belirtti. Federasyon, “Hastasından 5 yıldız alamayan aile hekimlerinin maaşlarında kesintiler olacak” açıklamasını yaparak, memnuniyet puanı esasına dayalı bu değişikliğin maaşlarda istikrarsızlığa yol açacağını savundu.

Sağlık Bakanlığı, yeni yönetmeliğin amacının hastanelerdeki hasta yükünü azaltarak birinci basamak sağlık hizmetlerinde aile hekimliğinin etkinliğini artırmak olduğunu belirtiyor. Bakanlık, özellikle kronik hastalıklar ve kanser gibi uzun süreli takip gerektiren sağlık sorunlarında erken teşhisi teşvik edecek bu düzenlemenin sağlık sisteminde denge sağlayacağını öngörüyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa