Ekim ayı "Açlık ve Yoksulluk Sınırı" açıklandı

TÜRK-İŞ'in "Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması"na göre ekim ayında 4 kişilik ailenin "açlık sınırı" 20.432 TL, "yoksulluk sınırı" 66.553 TL oldu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
31 Ekim 2024 11:25
GÜNCELLEME
31 Ekim 2024 13:10
Ekim ayı ''Açlık ve Yoksulluk Sınırı'' açıklandı
AA
Kaynak AA

TÜRK-İŞ'ten ekim ayı açlık ve yoksulluk sınırı verileri

TÜRK-İŞ, ekim ayında 4 kişilik bir ailenin geçim koşullarını belirlemek amacıyla yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, bir ailenin sağlıklı ve dengeli beslenmesi için gereken "açlık sınırı" 20.432 lira olarak hesaplandı.

Yoksulluk sınırı 66 bin lirayı aştı

Gıda, giyim, konut, ulaşım, eğitim ve sağlık gibi temel ihtiyaçların karşılanabilmesi için gerekli olan "yoksulluk sınırı" ise ekim ayında 👉 66.553 lira olarak belirlendi. Bu rakam, bir ailenin sadece temel ihtiyaçları için yapması gereken toplam harcamayı ifade ediyor.

Gıda harcamalarında artış devam ediyor

Ankara’da yaşayan 4 kişilik bir ailenin sadece gıda için yapması gereken asgari harcama, bir önceki aya göre %3,03 oranında artış gösterdi. Son 12 aylık artış ise %49,31 olarak kaydedilirken, yıllık ortalama artış %68,07’ye ulaştı.

Et fiyatları yükseldi

Ekim ayında et fiyatlarında da artış gözlemlendi. Dana eti fiyatı %5 artarken, kuzu eti fiyatında %3'lük bir artış yaşandı. Tavuk etinde de %3’lük bir fiyat artışı kaydedildi.

Süt ürünlerinde değişim sınırlı kaldı

Süt ve yoğurt fiyatları sabit kalırken, peynir fiyatında hafif bir artış olduğu görüldü. Süt ürünlerinde bu ay büyük bir fiyat dalgalanması yaşanmadı.

Sebze ve meyve fiyatları yüksek seyrediyor

Sebze fiyatları ortalama kilogram başına 50 lira, meyve fiyatları ise 53 lira olarak belirlendi. Bu yüksek fiyatlar, gıda harcamalarındaki genel artışa katkı sağladı.

Ekmek fiyatı değişmedi

Ekmek fiyatı sabit kalırken, makarna fiyatında %7,5 oranında artış tespit edildi. Un fiyatları %5 yükselirken, pirinç, bulgur ve irmik fiyatlarında ise bir değişiklik olmadı.

Yağ fiyatlarında artış sürdü

Ayçiçek yağı fiyatı geçen ay olduğu gibi bu ay da artmaya devam etti. Tereyağının kilogram fiyatında %2,5 oranında bir artış kaydedilirken, zeytinyağı ve margarin fiyatları sabit kaldı.

Şekerli ürünlerde kısmi artış

Bal ve reçel fiyatlarında %3, pekmez ve şeker fiyatlarında %2’lik bir artış görüldü. Tuz ve salça fiyatları ise sabit kaldı ve bu ürünlerde bir değişim yaşanmadı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa