İsrail, BM'de istenmeyen ülke oldu! Üyeliğinin sonlandırılması istendi

İsrail, BM'de (Birleşmiş Milletler) istenmeyen ülke haline geldi. İsrail'in üyeliğinin sona erdirilmesine dair bir rapor sunulduğu öğrenildi.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
01 Kasım 2024 10:28
GÜNCELLEME
01 Kasım 2024 11:12
İsrail, BM'de istenmeyen ülke oldu! Üyeliğinin sonlandırılması istendi
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

İsrail, çok sayıda Filistinliye yardım sağlayan UNRWA'nın (Birleşmiş Milletler Yakın Doğu'daki Filistinli Mültecilere Yardım ve Bayındırlık Ajansı) faaliyetlerini yasaklamıştı.

Söz konusu yasağın ardından İsrail'in BM (Birleşmiş Milletler) üyeliğinin sona erdirilmesine dair bir rapor sunulduğu bildirildi.

"İsrail, BM'den uzaklaştırılsın"

BM (Birleşmiş Milletler) Özel Raportörü Francesca Albanese, İsrail tarafından Filistinlilere yönelik soykırım suçu işlendiğine dair raporunu yayınladıktan sonra söz konusu ülkenin kuruluştan uzaklaştırılması yönünde bir çağrıda bulundu.

New York'taki BM (Birleşmiş Milletler) binasında basın açıklaması yapan Albanese, uluslararası kararları ihlal etmeyi ve Filistin'i işgal etmeyi bırakıncaya dek İsrail'in kuruluştan uzaklaştırılmasını istedi.

"İsrail'in Filistin topraklarında olmaya hakkı yok"

Albanese, bu sene uluslararası mahkemeler tarafından Batı Şeria ve Gazze'de yaşananlara dair alınan kararların neden hayata geçirilemediğini sorguladı.

İsrail'in işgal altında bulunan Filistin topraklarında olmaması gerektiğini vurgulayan Albanese, söz konusu ülkenin böyle bir hakkının olmadığının altını çizdi.

"İsrail, askerî varlığını tümüyle geri çekmeli"

Albanese, UAD (Uluslararası Adalet Divanı) tarafından İsrail'in askerî varlığını şartsız ve derhal geri çekmesi, işgal altında bulunan Filistin topraklarında yer alan doğal kaynaklara el koymayı sonlandırması, kolonileri kaldırması ve aynı zamanda tazminat ödemesi yönünde talimat verildiğini de sözlerine ekledi.

İsrail'in ihracı için 6'ncı madde devreye sokulmalı

İsrail'in BM'den (Birleşmiş Milletler) çıkarılabilmesi için gerçek bir siyasi iradenin varlığı önem taşıyor. Ayrıca, iç tüzükte yer alan ve bir üyenin çıkarılmasına yönelik koşulları öngören 6'ncı maddenin devreye sokulması gerekiyor.

Bu maddede, bir ülkenin BM (Birleşmiş Milletler) anlaşmasında yer alan ana ilkelere sürekli olarak aykırı davranması durumunda BMGK (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) tarafından alınacak tavsiye kararının BM (Birleşmiş Milletler) Genel Kurulu'nda da kabul edilmesi ile birlikte o ülkenin ihracı mümkün olabiliyor. 

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa