Fransız doktor Pascal Andre: Gazze’de neredeyse işlevsel hastane kalmadı
Gazze’de şubat ayında görev yapan Fransız acil servis doktoru Pascal Andre, İsrail’in devam eden saldırıları sonucunda Gazze’de neredeyse işlevsel hastane kalmadığını belirtti. Andre, bölgede çalışan sağlık personelinin yardım kamyonlarının bölgeye ulaşmasına acil ihtiyaç duyduğunu ifade etti.
Han Yunus’taki Avrupa Hastanesi’nde görev aldı
Pascal Andre, 8-22 Şubat tarihleri arasında Gazze’nin Han Yunus kentindeki Avrupa Hastanesi’nde görev yaptı. Sağlıkçı olarak bölgede tanık olduğu zorlukları ve insanların yaşadığı trajediyi AA muhabirine anlattı.
Yardımların geçişi engelleniyor
Andre, yardım kamyonlarının Gazze’ye girişinin büyük ölçüde engellendiğini belirtti. Çok az sayıda kamyonun bölgeye ulaşabildiğini ve yabancı sağlık personelinin artık Gazze’ye girmesine izin verilmediğini söyledi.
Binlerce yaralı tedavi edilemiyor
Bölgedeki hastaların bölge dışına çıkmalarına izin verilmediğini aktaran Andre, 12 ila 16 bin Gazzeli yaralının tedavi imkanından yoksun olduğunu belirtti. Yaralı bir gazeteci de dahil olmak üzere birçok hasta uluslararası baskılara rağmen bölgeden çıkarılamıyor.
Aksa Şehitleri Hastanesi bombalandı
Andre, kuzey Gazze’deki hastanelerin tahliye edildiğini, ancak bu tahliyelerin son derece zorlayıcı ve şoke edici koşullarda yapıldığını kaydetti. Tahliye edilenlerin ulaştırılması gereken Aksa Şehitleri Hastanesi’nin avlusunun ise bombalandığını belirtti.
Hastalıklarla mücadele eden sağlıkçılar zor durumda
Andre, sağlık çalışanlarının yalnızca hastaları tedavi etmekle değil, aynı zamanda bölgedeki kötülük ve hastalıkların kaynaklarıyla da mücadele ettiğini ifade etti. Gazze’de hukukun uygulanmadığını ve insanların açlık, susuzluk, kronik hastalıklar, hedefli saldırılar ve patlamalar nedeniyle hayatını kaybettiğini dile getirdi.
25 Avrupalı, 100’den fazla ABD’li sağlıkçı görev yaptı
Gazze’de yaklaşık 25 Avrupalı ve 100’den fazla ABD’li sağlık çalışanın görev yaptığını belirten Andre, “Orada yaşadıklarımızdan çok, burada tanık olduğumuz ilgisizlikten hastayız” dedi. Fransız meslektaşlarının bu duruma kayıtsız kalmasının kendilerini rahatsız ettiğini ifade etti.
Gazze’den dönen sağlıkçılar kanıt topladı
Gazze’den dönen sağlık görevlilerinin, bölgede yaşananlarla ilgili topladığı kanıtları Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (UCM) ve Güney Afrikalı avukatlara sunduğunu belirten Andre, yaşadıklarının birer belgeye dönüştüğünü söyledi.
Avrupa Parlamentosu’na sunum yapıldı
Andre, yaşadıkları trajediyi Avrupa Parlamentosu, Fransız Parlamentosu ve Senato’ya taşıdıklarını belirtti. Ancak ulusal medyanın bu durumu yeterince gündeme almadığını ifade ederek, sağlıkçıların yaşanan insanlık dramına karşı harekete geçmemesini eleştirdi.
Gazze’nin Fransa’daki tıp dünyasında tabu olması tepki topluyor
Doktor Andre, Gazze’de yaşananların Fransa’daki acil tıp ve patoloji bölümlerinde “tabu bir konu” olarak görülmesine tepki gösterdi. Bu durumun Fransız sağlık camiasında da huzursuzluk yarattığını söyledi.
"İnsanlık adına endişelenmeliyiz"
Pascal Andre, Gazze’den dönen meslektaşlarıyla birlikte, tanıklık ettikleri olayları video, ses kayıtları ve ameliyat belgeleriyle paylaşmak için Fransa ve Avrupa turuna çıktıklarını belirtti. Ancak bu tanıklıkları aktarmak için belediye salonlarının kapılarını açmakta bile zorlandıklarını vurguladı.
"Konu Filistinliler ya da Lübnanlılar değil, insanlık"
Andre, bu durumun yalnızca Müslüman Filistinliler veya Hristiyan Lübnanlılar meselesi olmadığını, aslında insanlığın değerlerinin tehdit altında olduğunu söyledi. Hukuka uyulmadığı takdirde Batı’nın itibarını kaybedeceğini ifade eden Andre, Afrika, Lübnan ve Orta Doğu'daki insanların Batı’nın çelişkilerini açıkça dile getirdiğini belirtti.
Batı'nın silah sevkiyatındaki çelişkiler
Fransız Mediapart sitesinin İsrail’e gönderilen silahların %65’inin ABD, %30’unun ise Almanya kaynaklı olduğunu açıkladığını belirten Andre, Fransa’nın da İsrail’e silah gönderdiğini, ancak bu konuda şeffaf davranmadığını ifade etti. Avrupa Birliği-İsrail Ortaklık Anlaşması’nın ihlal edilmesine rağmen işbirliğin askıya alınmamasını eleştiren Andre, ABD Anayasası’nın savaş suçları işleyen ülkelere silah sevkini yasakladığını, ancak bu kuralların uygulanmadığını söyledi.
"Filistinliler insan gibi yaşamak istiyor"
Pascal Andre, Gazze ve Batı Şeria’da görev yapan yabancı sağlıkçıların, Filistinlilerden tek bir nefret söylemi bile duymadığını belirtti. Filistinlilerin sağlıkçılara, “Biz sadece barış içinde yaşamak istiyoruz. Netanyahu ve bazı aşırı sağcı işbirlikçilerinin dediği gibi 'hayvan' değiliz. Toprağımızı işlemek, yaşamak, ibadet etmek, yiyip içmek, kısacası insan gibi yaşamak istiyoruz” dediklerini aktardı.
"Sessiz kalanlar yargılanmalı"
Andre, Gazze’de yaşanan trajedilere sessiz kalan ve işbirliği yapanların yargılanması gerektiğini vurguladı. Çok sayıda sağlıkçı ve vatandaşın bu olayların sorumlularından şikayetçi olduğunu belirten Andre, “Eğer gerçekten insansak ve hukuka inanıyorsak, bu zulme izin vermemeliyiz” dedi.
"Hastanede vurulmuş çocuklara tanık olduk"
Şubat ayında bölgede bulunduğunda benzer bir dehşet yaşadığını ifade eden Andre, Gazze’de çalıştığı hastanede yaralılar, ölüler ve başından vurulmuş çocuklarla karşılaştığını anlattı. “Kimsenin müdahale edemediği ve bir hastanedeki sivil mültecilerin bombalar altında kaldığı korkunç görüntüleri izledik” diyerek yaşananların dehşet verici olduğunu dile getirdi.
Medyanın olaylara yaklaşımındaki eşitsizlik
Andre, bir Fransız kanalının İsrail’de yaşanan olaylara 1 dakika 45 saniye ayırırken, Gazze’deki hastane trajedisine yalnızca 15 saniye yer vermesine tepki gösterdi. Bölgedeki olayların aktarımında ciddi bir eşitsizlik olduğunu belirtti.
"Batı'nın iki yüzlülüğü ve uluslararası hukukun uygulanmaması"
Pascal Andre, Batı’nın Gazze ve işgal altındaki bölgelerde yaşananlara yönelik ikiyüzlü tutumunu eleştirerek, “Bir medya kuruluşu ya da sade bir vatandaş, işgalci bir kuvvetin ordusunu nasıl haklı çıkarabilir?” diye sordu. Gazze'ye bağımsız gazetecilerin girişine izin verilmediğini de sözlerine ekledi.
“Keskin nişancıların hedefi çocuklar ve kadınlar oldu”
Andre, Gazze’de başından vurulan çocuklara tanık olduklarını belirterek, “Bir keskin nişancı bir çocuğun başına ateş edip nasıl insan kalabilir? Hamile bir kadının karnına ve başına ateş eden bir keskin nişancı, evine dönüp ailesine nasıl sarılabilir?” ifadelerini kullandı.
"Batı'nın sessizliği Gazze’deki trajedinin sorumlusu"
Andre, Filistinlilerin kendilerine teşekkür ettiklerini ancak yaşadıkları trajedinin temel sebebinin Batı’nın sessizliği ve ikiyüzlü tutumu olduğunu söylediklerini aktardı. Filistinlilerin, “75 yıldır yaşadıklarımızın büyük kısmı Batı’nın sessizliğinden kaynaklanıyor” sözleriyle yaşananları özetlediğini dile getirdi.