Oturduğunuz yere iyi bakın, Roma dönemine ait olabilir

Ordu'da cami cemaatinin oturağı Roma İmparatoru 3. Gordianus dönemine ait, M.S. 239 yılına ait mil taşı çıktı.

DHA
Kaynak DHA
YAYINLAMA
01 Kasım 2024 19:57
GÜNCELLEME
01 Kasım 2024 20:32
Oturduğunuz yere iyi bakın, Roma dönemine ait olabilir
DHA
Kaynak DHA

Ordu’nun Fatsa ilçesi Bolaman Mahallesi’nde, Roma İmparatoru 3. Gordianus dönemine ait, yaklaşık 1800 yıllık bir mil taşı keşfedildi. Milattan sonra 239 yılına tarihlenen bu taşın, uzun yıllar cami cemaati ve vatandaşlar tarafından oturak olarak kullanıldığı ortaya çıktı.

Taşın keşfi, Fatsa Cahit Zarifoğlu Lisesi’nde edebiyat öğretmeni olan Aydın Bal’ın ihbarı üzerine gerçekleşti. Fatsa Belediyesi Kültür Müdürü Cevat Erbil ve Ordu Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Seçkin Evcim’in incelemeleri sonucunda taşın Roma dönemine ait bir mil taşı olduğu anlaşıldı. Romalılar, bu taşları yolların yönünü ve merkeze olan uzaklığını göstermek amacıyla dikiyordu.

Roma İmparatoru 3. Gordianus dönemine ait

Marmara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Hüseyin Sami Öztürk, mil taşındaki yazıtı çevirerek taşın M.S. 239 yılına ve Roma İmparatoru 3. Gordianus dönemine ait olduğunu belirledi. Taşın üzerinde, imparatorun adının onurlandırıldığı ve bu yolun imparator tarafından yeniden yaptırıldığını belirten bir yazıt yer alıyor. Bu buluşla ilgili konuşan Doç. Dr. Seçkin Evcim, "Vatandaşlarımızın bu tarihi taşa ilgisi, keşfin yapılmasına büyük katkı sağladı. Aydın Bal’ın ihbarı sayesinde taşın varlığından haberdar olduk ve ilk incelememizde Roma dönemine ait bir mil taşı olduğunu düşündük. Epigrafi uzmanı Prof. Dr. Hüseyin Sami Öztürk, taşın MS 239 yılına ve 3. Gordianus dönemine ait olduğunu doğruladı" dedi.

Cami cemaati yıllarca oturak olarak kullanmış

Doç. Dr. Evcim, taşın Bolaman ve Yalıköy arasında Roma döneminde doğal bir liman yolunun yapımı için dikildiğini belirtti. Ancak taşın, orijinal yerinde bulunmadığını ifade ederek, "1970’lerde cami temeli atılırken bulunan taş, sonrasında yan yatırılarak oturmak amacıyla kullanılmış" dedi.

Ordu’da ilk defa bir mil taşının bulunduğunu vurgulayan Evcim, bu tarihi eserin korunması amacıyla Ordu Müze Müdürlüğü’ne taşındığını ifade etti. Evcim, "Bu taşın kültürel mirasımız açısından önemi büyük. Fatsa Belediyesi’nin desteğiyle müzeye nakledildi. Emeği geçen herkese teşekkür ederiz" diyerek sürecin önemine dikkat çekti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa