S&P (Standard & Poor's) adındaki ABD (Amerika Birleşik Devletleri) merkezli kredi derecelendirme kuruluşu, dün Türkiye'nin kredi notuna dair raporunu paylaştı.
S&P (Standard & Poor's), Türkiye'nin B+ seviyesindeki kredi notunu, BB- seviyesine yükseltti. Böylece Türkiye'nin kredi notu, bir kademe yükseltilmiş oldu.
Sonuç olarak Türkiye'nin "yüksek derece spekülatif görünüme" sahip kredi notu, alınan son karar ile birlikte "spekülatif" görünüme sahip oldu.
Ülkenin "pozitif" olan not görünümü ise "durağan" olarak değiştirildi.
"Türkiye, notu iki kademe artırılan tek ülke oldu"
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bugün sosyal medya platformu X üzerinden yaptığı paylaşımda, S&P'nin (Standard & Poor's) kredi notu kararını yorumladı.
Bakan Şimşek, S&P (Standard & Poor's) tarafından Türkiye'nin B+ seviyesindeki kredi notunun BB- seviyesine yükseltildiğini hatırlattı.
Şimşek, Türkiye'nin, üç büyük kredi derecelendirme kuruluşu tarafından 2024 yılında notu iki kademe artırılan tek ülke olduğunu dile getirdi.
Not artışında etkili olan faktörleri sıraladı
Şimşek; dezenflasyon sürecinin, rezervlerin güçlenmesinin, Türk lirasının sahip olduğu istikrarın, dış finansman ihtiyacı ile cari açıktaki azalmanın ve ekonomide gerçekleşen dengelenmenin not artışı üzerinde etkili olduğunu ifade etti.
"Dış borçlanma maliyetlerinde toparlanma yaşandı"
Program ile sağlanan bu olumlu gelişmeler sayesinde Türkiye'nin risk priminin düştüğünü belirten Şimşek, aynı zamanda dış borçlanma maliyetlerinde de büyük ölçüde toparlanma sağlandığını kaydetti.
"Olumlu gelişmeler devam edecek"
Şimşek, piyasa göstergelerinin daha yüksek notu işaret ettiğini aktarırken bu göstergelerin ilerleyen süreçte olumlu gelişmelerin devam edeceği anlamına geldiğini de sözlerine ekledi.
Şimşek tarafından yapılan paylaşım şu şekilde: