Tarım ve Orman Bakanlığı, Konya'nın Meram ilçesindeki bir yumurta üretim tesisinde kuş gribi vakasının tespit edildiğini ve enfekte olan hayvanlardan elde edilen yumurtaların imha edildiğini bildirdi.
Bakanlık, ülkede salgın olarak nitelendirilebilecek bir durum olmadığını vurguladı.
Kuş göç yollarındaki risklere dikkat çekildi
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, Türkiye’nin üç ana kuş göç yolu üzerinde bulunması nedeniyle Avrupa’daki kuş gribi vakalarının Türkiye’ye taşınma riski bulunduğuna dikkat çekildi.
Türkiye’nin göç döneminde yabani kuşlara geçici ev sahipliği yapmasının, kuş gribinin ülkeye taşınma ihtimalini artırdığı ifade edildi.
Meram’da ilk vakadan sonra bölge karantinaya alındı
Bakanlık, Meram ilçesindeki bir tesiste 31 Ekim'de kanatlı hayvan ölümlerinin ihbar edilmesi üzerine İl Tarım Müdürlüğü veterinerlerinin hızla bölgeye sevk edildiğini belirtti.
Veteriner ekiplerin tesisi karantinaya aldığı ve alınan numunelerin Konya Veteriner Kontrol Enstitüsünde analiz edildiği açıklandı.
Yapılan testler sonucunda kuş gribi (Avian Influenza H5N1) virüsünün tespit edildiği bildirildi.
Koruma önlemleri genişletildi
WHO (Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü) prensiplerine göre, vaka merkez alınarak 10 kilometrelik bir koruma ve gözetim bölgesi oluşturuldu.
Bu bölgedeki tüm işletmelerde biyogüvenlik önlemleri alındı ve bulaşma riski taşıyan canlı hayvan, yumurta, yem ve benzeri malzemelerin bölgeden çıkışı durduruldu.
Ayrıca, tespit edilen ya da bulaşma riski taşıyan tüm ürünlerin imha sürecinin başlatıldığı belirtildi.
Salgın tehlikesi olmadığına dair güvence
Bakanlık, Konya’daki durumun münferit bir vaka olduğunu ve ülke genelinde salgın olarak nitelendirilebilecek bir durum bulunmadığını ifade etti.
Enfekte hayvanlardan elde edilen yumurtaların tüketime sunulmadan imha edildiğini ve piyasada bulunan kanatlı hayvan ürünlerinin insan sağlığı açısından risk taşımadığını belirten bakanlık, halkın güvenle bu ürünleri tüketebileceğini kamuoyuna duyurdu.