İsviçre istihbaratı: PKK gizli terör faaliyetleri yürütüyor

İsviçre istihbaratı, PKK bölücü terör örgütünün İsviçre’de ve bazı ülkelerde lokal ve cami gibi Türk kurumlarını hedef aldığını tespit etti.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
03 Kasım 2024 14:20
GÜNCELLEME
03 Kasım 2024 14:26
İsviçre istihbaratı: PKK gizli terör faaliyetleri yürütüyor
AA
Kaynak AA

İsviçre istihbaratından PKK ve güvenlik tehdidi raporu

İsviçre Federal İstihbarat Servisi (NDB), “İsviçre'nin Güvenliği 2024” başlıklı yıllık güvenlik raporunu yayımlayarak, PKK'nın Avrupa genelinde ve İsviçre'deki gizli faaliyetlerini detaylandırdı. Raporda, PKK’nın propaganda yaparak finans sağladığı ve terör eğitim kampları düzenlediği bilgisi yer aldı. Raporda camiler ve Türk kurumlarının, PKK’nın potansiyel hedefleri arasında bulunduğu vurgulandı.

PKK'nın İsviçre’deki gizli faaliyetleri

Rapora göre PKK, İsviçre’de gizlice fon topluyor, propaganda yapıyor ve terörist eğitim kampları düzenliyor. İsviçreli gençleri örgüte kazandırmaya yönelik çalışmaların da sürdüğüne dikkat çeken NDB, bu gençlerin gelecekte Türk ordusuna karşı savaştırılmak üzere PKK tarafından eğitildiğini kaydetti.

Yeni gelen Kürt mülteciler üzerinde etkili olmaya çalışıyorlar

İstihbarat raporu, PKK yanlısı sözde kültür derneklerinin, İsviçre'ye gelen Kürt mültecileri yanına çekerek örgütün hedefleri doğrultusunda kullanmaya çalıştığını ortaya koyuyor. PKK'nın zaman zaman şiddet yanlısı sol görüşlü aşırılıkçı gruplarla da işbirliği yaptığı belirtiliyor.

Türk misyonları PKK’nın potansiyel hedefleri arasında

Raporda, cami ve dernek gibi Türk kurumlarının PKK’nın muhtemel hedefleri arasında olduğu ifade edildi. İsviçre'deki güvenlik durumunun her yıl daha da kötüleştiği vurgulanan raporda, küresel güç dengelerindeki değişimlerin tehlikeli ve belirsiz bir dönem yarattığı bildirildi.

Rusya-Ukrayna savaşı İsviçre'nin güvenlik düzeyini etkiliyor

Şubat 2022’de başlayan Rusya-Ukrayna Savaşı’nın, bir yıpratma savaşına dönüştüğü belirtilen raporda, savaşın uzamasının İsviçre’nin güvenlik düzeyine olumsuz etkisi olduğu aktarıldı. Rusya'nın kararlılığına dikkat çekilen raporda, ABD ve Avrupa’nın Ukrayna’ya yardımlarının politik açıdan zorlaştığı, bunun da Rusya’ya zaman kazandırdığına dikkat çekildi.

Ortadoğu'daki çatışmalar ve İsviçre’ye yansıması

Hamas’ın 7 Ekim 2023’te İsrail’e yönelik saldırısının ardından bölgede artan gerilim ve İsrail’in Lübnan’daki Hizbullah güçlerine karşı saldırıları raporda geniş yer buldu. İsrail’in, bu saldırılarla İran ve bölgesel stratejisine açıkça meydan okuduğu ifade edildi.

Casusluk tehdidi: Rusya ve Çin’in etkisi

Raporda, İsviçre’ye yönelik en büyük casusluk tehdidinin Rus istihbarat servislerinden geldiği belirtilirken, Çin’den kaynaklanan istihbarat tehditlerinin de yüksek olduğuna işaret edildi. Rusya ve Çin istihbarat servislerinin İsviçre’de ikametgâh olarak kullanılan gizli üsler oluşturduğuna dikkat çekildi.

Aşırı sağ ve sol örgütlerin etkisi sürüyor

İsviçre’de terör tehdidinin 2024’te artarak devam ettiğini belirten NDB raporunda, şiddet yanlısı aşırı sağcı ve solcu grupların etkinliklerine dikkat çekildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa