Türkiye öncülüğünde 52 ülke, BMGK’dan İsrail'e karşı “tedbir” istedi!

Türkiye’nin öncü olduğu 52 ülke, terör örgütü İsrail'e mühimmat ve silah akışının kesilmesi istemiyle BMGK'den tedbir talebinde bulundu.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
03 Kasım 2024 16:18
GÜNCELLEME
03 Kasım 2024 16:48
Türkiye öncülüğünde 52 ülke, BMGK’dan İsrail'e karşı “tedbir” istedi!
AA
Kaynak AA

Türkiye'den BM'ye İsrail'e silah ambargosu çağrısı

Türkiye'nin öncülüğünde 52 ülke ve 2 uluslararası kuruluş, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) İsrail'e silah ve mühimmat sevkiyatının durdurulması için adım atmasını talep etti. Girişim, İsrail'in Filistin topraklarındaki askeri faaliyetlerine karşı uluslararası farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Türkiye'den BM bünyesinde ortak mektup girişimi

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgilere göre, Türkiye, İsrail'e yönelik silah satışlarının durdurulmasını sağlamak ve bu konuda küresel bir bilinç oluşturmak amacıyla BM bünyesinde bir mektup girişimi başlattı. Bu girişim, İsrail'in askeri faaliyetlerinin önlenmesi için geniş çaplı bir destek arayışını içeriyor.

BM Genel Kurulunda kabul edilen Filistin kararı

BM Genel Kurulu, 18 Eylül 2024'te yapılan oylamada, İsrail'in işgal politikalarına ve Kudüs'ün demografik yapısındaki değişimlere yönelik uygulamalarına karşı harekete geçti. 124 ülkenin desteğiyle kabul edilen kararda, İsrail'e yönelik silah sevkiyatının durdurulması çağrısı yapıldı.

Ülkelere İsrail'e silah satışını durdurma çağrısı

Genel Kurul kararında, İsrail’in Filistin topraklarında gerçekleştirdiği eylemlerde kullanılabileceğine dair makul gerekçelerin olduğu durumlarda, ülkelere İsrail'e silah, mühimmat ve askeri teçhizat sevkiyatını durdurmaları çağrısında bulunuldu. Bu karara dayanarak Türkiye, BM'de ortak bir çağrı başlattı.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın önerisiyle hareket geçildi

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın önerisiyle başlatılan bu uluslararası girişim, İsrail'e yönelik silah ve mühimmat satışının durdurulmasını ve işgal altındaki Filistin topraklarındaki uluslararası hukuk ihlallerinin önlenmesini amaçlıyor. Girişimin, Gazze başta olmak üzere İsrail'in askeri eylemlerine karşı bir tedbir olarak öne sürüldüğü belirtildi.

Girişimin amacı, uluslararası hukuk ihlallerinin önüne geçmek

Ortak mektup girişimi, İsrail’in Filistin topraklarında ve özellikle Gazze’de sürdürdüğü askeri operasyonların uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukukunu ihlal ettiğini vurguluyor. Bu girişim, İsrail'in işgal altındaki topraklarda ve Lübnan gibi bölgelerde uluslararası hukuka aykırı faaliyetlerini engellemeyi hedefliyor.

Mektupta Gazze ve Orta Doğu'daki şiddet olaylarına vurgu

Ortak mektupta, İsrail'in işgal altındaki Filistin toprakları, Lübnan ve Orta Doğu'nun çeşitli bölgelerinde artan şiddet olayları ve uluslararası hukuk ihlalleri karşısında derin bir endişe duyulduğu ifade ediliyor. Bu endişenin küresel çapta yankı uyandırması amaçlanıyor.

Mektupta artan sivil kayıplara dikkat çekildi

BM’ye iletilen mektupta, İsrail'in Filistin topraklarında gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda sivil kayıpların, özellikle kadınlar ve çocuklar arasında her geçen gün arttığı vurgulandı. Bu tehlikeli gidişatın durdurulması gerektiği belirtilerek, acil adımlar atılması çağrısı yapıldı.

İsrail’e silah sevkiyatının durdurulması çağrısı

Mektupta, uluslararası topluma İsrail'e yönelik silah ve mühimmat sevkiyatının acilen durdurulması için çağrı yapıldı. Bu talebe ek olarak, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nden (BMGK) bu yönde tedbirler alınması da istendi.

BM Genel Sekreteri ve Güvenlik Konseyi başkanına iletildi

Ortak mektup, 1 Kasım’da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi'nin kasım ayı dönem başkanı İngiltere ve BM Genel Kurul Başkanı Philemon Yang'a teslim edildi. Mektup, İsrail’e silah tedarikinin durdurulması yönündeki talebi güçlü bir şekilde içeriyor.

Türkiye’den uluslararası topluma hukuki ve vicdani yükümlülük vurgusu

Türkiye, İsrail'in Gazze başta olmak üzere bölgedeki savaş politikalarına karşı uluslararası toplumun hukuki ve vicdani sorumluluğu gereği silah tedarikini durdurması gerektiğine inanıyor. Türkiye, bu yöndeki çağrısında küresel destek arayışını sürdürüyor.

Girişime 52 ülke ve 2 uluslararası kuruluş destek verdi

Türkiye’nin öncülüğünde hazırlanan mektup girişimine, 52 ülke ile birlikte Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı da destek verdi. Ortak mektup, geniş bir uluslararası dayanışmanın işareti olarak BM'ye sunuldu.

Destek veren ülkeler arasında geniş katılım

Mektubu imzalayan ülkeler arasında Türkiye, Filistin, Bahreyn, Bangladeş, Birleşik Arap Emirlikleri, Bolivya, Brezilya, Çin, İran, Katar, Rusya, Suudi Arabistan ve Venezüela gibi ülkeler bulunuyor. Ayrıca Afrika, Asya ve Latin Amerika'dan birçok ülke de girişime destek vererek dayanışma gösterdi.

Ülkelerden İsrail'e yönelik duruşun güçlendirilmesi çağrısı

İmzacılar, İsrail’in Filistin’deki saldırılarına karşı daha güçlü bir uluslararası duruş sergilenmesi gerektiğini vurguluyor. Türkiye'nin öncülük ettiği bu girişim, Filistin’deki sivil halkın korunması amacıyla dünya çapında farkındalık yaratmayı hedefliyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa