Evo Morales: Ben istemiyorum ki, halk beni istiyor!

Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Bolivya’yı "kurtarmaya" hazır olduğunu söyledi. Morales, “Ben istediğimden değil, halk beni istedi" dedi.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
04 Kasım 2024 10:30
GÜNCELLEME
04 Kasım 2024 10:53
Evo Morales: Ben istemiyorum ki, halk beni istiyor!
AA
Kaynak AA

Evo Morales’ten “ülkeyi kurtarma” mesajı

Eski Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales, Bolivya halkının isteği üzerine ülkeyi “kurtarmaya” hazır olduklarını belirtti. Morales, “Başkan olmak istediğimden değil, halk benden geri dönmemi istedi” diyerek halkın taleplerine kulak verdiğini vurguladı.

Açlık greviyle diyalog çağrısı

Associated Press’e (AP) açıklamalarda bulunan Morales, Bolivya’daki siyasi ve ekonomik durumu iyileştirmek amacıyla iki cephede koşulsuz bir diyalog başlatılması için mücadele ettiğini söyledi. Bu taleplerini desteklemek için 2 Kasım'da açlık grevine başladığını ifade eden Morales, hükümetin adım atmasını beklediğini dile getirdi.

66 tutuklu için serbest bırakılma çağrısı

Hükümetin kendisine karşı uyguladığı baskıyı “insanlık dışı” olarak nitelendiren Morales, açlık grevini, ülkedeki 66 tutuklunun serbest bırakılması için de sürdürüyor. Morales, bu eyleminin, yetkililere karşı bir baskı aracı olduğunu belirtti.

Askeri kışlayı işgal eden grup için açıklama

Bolivya’da silahlı bir grubun askeri kışlayı ele geçirip 200’den fazla askeri rehin alması üzerine konuşan Morales, “Bu, askeri kışlaların ele geçirilmesi değil. Taleplerini elde edene kadar nöbet tutuyorlar” dedi. Morales, olayın ekonomik ve siyasi talepler çerçevesinde değerlendirildiğini ifade etti.

Morales: “Halkın isteğiyle geri dönüyorum”

Morales, kendi yönetimi döneminde Bolivya’da siyasi ve ekonomik istikrarın sağlandığını vurgulayarak, geri dönüş kararının halkın isteği üzerine alındığını yineledi. Bolivya'yı kurtarmak için daha fazla deneyimle hazır olduklarını belirtti.

BRICS üyeliği ve ekonomi hedefi

Eski Devlet Başkanı Morales, Bolivya’nın ekonomik gerilemesini tersine çevirmek amacıyla ülkeyi BRICS’e (Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika) katmayı planladığını ifade etti. Bu hamleyle Bolivya’nın ekonomisinde büyük bir sıçrama hedeflediğini söyledi.

Hakkında çıkan yakalama kararı ve protestolar

11 Ekim’de Morales hakkında “tecavüz, insan ticareti ve kaçakçılık” suçlamalarıyla yakalama kararı çıkarılmıştı. Bu karara tepki gösteren Morales yanlısı eylemciler, otoyolları kapatarak Devlet Başkanı Luis Arce’nin istifasını talep etti.

Silahlı saldırıya uğrayan Morales’ten sert eleştiri

Morales, 28 Ekim’de seyahat halindeyken aracına en az 14 el ateş edildiğini ve şoförünün yaralandığını açıkladı. Saldırının ardından Devlet Başkanı Arce’yi suçlayan Morales, “Arce, tarihin en kötü devlet başkanı olarak bilinecek” dedi.

Destekçilerinden yollarda protesto

Silahlı saldırının ardından Morales’in destekçileri, Bolivya’nın merkezinde yolları kapatarak eylem başlattı. Polis, göstericilere müdahalede bulunarak yolların açılmasını sağladı.

Arce: “Silahlı grup Morales’e bağlı sempatizanlar”

Devlet Başkanı Arce, 2 Kasım’da silahlı bir grubun üç kışlayı ele geçirip askerleri rehin aldığını duyurdu. Arce, bu grubu Morales’e bağlı sempatizanlar olarak tanımladı.

Bolivya ordusundan rehin alınan askerler için çağrı

Bolivya ordusu, Cochabamba kenti yakınlarında bir kışlanın ele geçirildiğini ve 200’den fazla askerin rehin alındığını bildirdi. Ordu, bu gruba kışlayı derhal ve barışçıl bir şekilde terk etmeleri çağrısında bulundu; aksi halde bu eylemin “ülkeye ihanet” sayılacağını duyurdu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa