AİLE SAĞLIĞI MERKEZLERİNDE ÜÇ GÜNLÜK İŞ BIRAKMA EYLEMİ
Aile sağlığı merkezlerinde görev yapan doktor, hemşire ve ebeler, yeni yönetmeliği protesto etmek amacıyla üç gün sürecek bir iş bırakma eylemine başladı. Tüm Türkiye’de gerçekleştirilen bu eylem, sağlık çalışanlarının hak kayıplarına yönelik endişelerini gündeme taşıyor.
TARTIŞMALI YÖNETMELİK 1 KASIM'DA YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği, sağlık çalışanlarının ve meslek örgütlerinin itirazlarına rağmen 1 Kasım'da yürürlüğe girdi. Bu yönetmelik, aile sağlığı merkezlerinde çalışan sağlık personelinin görev koşullarında önemli değişiklikler öngörüyor. Ancak, yönetmelikte yer alan maddeler, sağlık çalışanları arasında hak kaybına yol açacağı gerekçesiyle tepki çekiyor.
14 KURUMDAN ORTAK EYLEM KARARI
Yeni yönetmeliğe tepki göstermek amacıyla Türk Tabipleri Birliği (TTB), sendikalar ve ilgili derneklerin de içinde bulunduğu 14 sağlık örgütü, üç günlük iş bırakma kararı aldı. Karar, sağlık çalışanlarının taleplerini duyurmak ve yönetmeliğin geri çekilmesini sağlamak için alındı.
SAĞLIK ÇALIŞANLARINDAN İSTİFALAR BAŞLADI
BBC Türkçe'ye açıklamalarda bulunan bazı sağlık çalışanları, yönetmeliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte aile sağlığı merkezlerinde istifaların başladığını belirtiyor. Sağlık çalışanları, yeni düzenlemenin çalışma koşullarını ağırlaştırdığını ve mesleki tatminsizlik yarattığını ifade ediyor.
İŞ YÜKÜ VE HAK KAYIPLARI KAYGISI
Yönetmelik sebebiyle aile sağlığı merkezlerinde görev yapan personelin iş yükünün artacağı, bunun da yeni hak kayıplarına yol açacağı düşünülüyor. Sağlık çalışanları, mevcut durumda dahi yoğun olan iş yükünün, yönetmeliğin getirdiği ek sorumluluklarla daha da artmasından endişe ediyor.
İLERLEYEN GÜNLERDE İSTİFA SAYISINDA ARTIŞ BEKLENİYOR
Hekimler ve sağlık personeli, söz konusu yönetmelik nedeniyle aile sağlığı merkezlerinden ayrılacak sağlık çalışanı sayısının ilerleyen dönemde daha da artacağını öngörüyor. Yönetmelik, özellikle aile sağlığı merkezlerinde uzun yıllardır görev yapan deneyimli sağlık çalışanlarının işten ayrılmasına yol açabilir.
SAĞLIK ÖRGÜTLERİ YÖNETMELİĞİN GERİ ÇEKİLMESİNİ İSTİYOR
TTB ve diğer sağlık örgütleri, yönetmeliğin geri çekilmesi ya da revize edilmesi için hükümete çağrıda bulunuyor. Sağlık çalışanları, yönetmeliğin mevcut haliyle uygulanmasının sağlık hizmetlerini olumsuz etkileyebileceğini vurguluyor.