BP Türkiye’den neden çekiliyor? Kime devredildi?

111 senelik akaryakıt devi BP, Türkiye’den çekildi mi, neden çekildi? BP, tüm operasyonlarını Petrol Ofisi’ne mi devretti?

MP
Mevlüt Peker Haber Müdürü
YAYINLAMA
05 Kasım 2024 11:21
GÜNCELLEME
05 Kasım 2024 11:23
BP Türkiye’den neden çekiliyor? Kime devredildi?
MP
Mevlüt Peker Haber Müdürü

BP TÜRKİYE’DEN ÇEKİLDİ, TÜM OPERASYONLAR PETROL OFİSİ’NE DEVREDİLDİ

111 yıllık geçmişe sahip olan İngiliz akaryakıt devi BP, Türkiye’deki faaliyetlerine son vererek ülkeden çekilme kararı aldı. BP’nin Türkiye'deki akaryakıt ve terminal operasyonları, Petrol Ofisi (PO) Grubu’na devredildi. BP istasyonları, bu devirden sonra farklı bir isim altında hizmet vermeye devam edecek.

BP'NİN ÇEKİLME KARARI REKABET KURUMU ONAYIYLA KESİNLEŞTİ

BP’nin Türkiye’den ayrılma kararı, sürecin Rekabet Kurumu’nun onayıyla tamamlanmasıyla resmileşti. Bu kararın ardından Petrol Ofisi, Türkiye akaryakıt pazarındaki etkisini artırdı. BP istasyonlarının bundan sonra yeni bir isimle hizmet vereceği belirtildi.

ÇEKİLME NEDENİ KÜRESEL VE YEREL DEĞİŞİMLER

BP’nin Türkiye’den çekilme kararında, küresel enerji sektöründeki dönüşümler ve Türkiye'deki artan rekabet ortamının etkili olduğu belirtiliyor. Yenilenebilir enerjiye yönelik artan yatırımlar ve sektördeki stratejik değişiklikler, BP’nin bu hamlesinin arka planını oluşturdu.

BP İSTASYONLARI ARTIK PETROL OFİSİ ŞEMSİYESİ ALTINDA

BP, Türkiye’deki tüm varlıklarını Petrol Ofisi Grubu’na devretti. BP’nin Turkey Refining Limited ve BP Petrolleri AŞ şirketleri ile terminal operasyonları PO’ya geçti. Ambarlı, ATAŞ ve Çekisan terminallerindeki BP hisseleri de PO’ya devredildi. Artık BP markalı istasyonlar, Petrol Ofisi’nin belirleyeceği yeni bir isimle faaliyet gösterecek.

PETROL OFİSİ, BU SATIN ALMAYI STRATEJİK BİR FIRSAT OLARAK GÖRÜYOR

Petrol Ofisi CEO’su Mehmet Abbasoğlu, bu devralma sürecini Türkiye’nin enerji geçiş hedefleri açısından stratejik bir adım olarak değerlendirdi. Abbasoğlu, “Cumhuriyetimizin yeni yüzyılında sektöre yön veren bu işlemle yolumuza devam ediyoruz. Sürdürülebilir kalkınma için yatırımlarımız sürecek” ifadelerini kullandı.

SATIŞ SÜRECİ NASIL GERÇEKLEŞTİ?

BP’nin Türkiye operasyonlarının satışı, 14 Kasım 2023’te imzalanan bir hisse alım sözleşmesiyle başladı ve 12 Eylül 2024’te Rekabet Kurumu’nun onayıyla sonuçlandı. Bu onay sonrası devir süreci hızlandırılarak Petrol Ofisi’ne devredildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa