Ankara'da aile hekimleri 3 günlük iş bırakma eylemine başladı

Ankara Aile Hekimliği Derneği üyeliği bulunan aile hekimleri, hemşire ve ebeler 3 gün sürecek "iş bırakma eylemini" başlattı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
05 Kasım 2024 16:57
GÜNCELLEME
05 Kasım 2024 17:19
Ankara'da aile hekimleri 3 günlük iş bırakma eylemine başladı
AA
Kaynak AA

ANKARA’DA AİLE HEKİMLERİNDEN 3 GÜNLÜK İŞ BIRAKMA EYLEMİ

Ankara’da aile hekimleri, Resmi Gazete’de yayımlanan "Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği" değişikliklerine tepki göstererek, özlük haklarının iyileştirilmesi talebiyle 3 günlük iş bırakma eylemine başladı.

YÖNETMELİK TEPKİLERİ ARTIRDI

30 Ekim'de Resmi Gazete'de yayımlanan ve hemen yürürlüğe giren yönetmelik değişikliklerine yönelik olarak Ankara Aile Hekimliği Derneği (ANKAHED) üyesi hekimler, Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Acil Servis önünde bir araya gelerek taleplerini açıkladı. Aile Hekimliği Derneği Başkanı Ahmet Sefa Eylevler, aile sağlığı merkezlerinde aralıksız hizmet verdiklerini belirtti ve mevcut düzenlemelerin eksik kaldığını ifade etti.

"ÖZLÜK HAKLARI DÜZENLEMELERİ YETERSİZ"

Eylevler, yürürlüğe giren yönetmelik değişikliğinin temel sorunları çözmek yerine, yalnızca ödeme değişikliklerine odaklandığını vurguladı. Aile sağlığı merkezlerinin sağlık alanında kritik bir işlevi olduğunu hatırlatan Eylevler, "Bu yönetmelik, ne halk sağlığına ne de hekimlerin ve sağlık çalışanlarının haklarına katkı sağlıyor. Aksine sorunların daha da büyümesine yol açacak," ifadelerini kullandı.

TALEPLERİ YÖNETMELİĞİN GERİ ÇEKİLMESİ

Aile hekimlerinin yönetmelik değişikliğinin iptal edilmesi ve taleplerinin karşılanması çağrısı yaparak iş bırakma eylemini başlattıklarını açıklayan Eylevler, taleplerini şu şekilde sıraladı: Halk sağlığı hizmetlerinin kalitesini artırmak için daha fazla zaman ve olanak sağlanmalı, aile sağlığı merkezleri nüfus yoğunluğuna göre yapılandırılmalı ve her hekime en fazla 2.000 nüfus düşecek şekilde planlama yapılmalıdır.

NİTELİKLİ VE GÜVENCELİ İSTİHDAM İSTENİYOR

Eylemde dile getirilen talepler arasında, sağlık merkezlerinde kadrolu ve güvenceye sahip sağlık çalışanlarının görevlendirilmesi öne çıktı. Eylevler, özellikle hemşire, ebe ve teknisyen gibi destek personellerin eksikliğinin giderilmesi gerektiğini vurguladı. Aşı kampanyaları ve diğer koruyucu hekimlik faaliyetlerinin desteklenmesi gerektiğini ifade eden Eylevler, güvencesiz sağlık çalışanlarının kadroya alınmasını talep ettiklerini belirtti.

MAAŞ VE PERFORMANS TALEPLERİNE DİKKAT ÇEKİLDİ

Eylevde, aile hekimlerinin ve tüm sağlık çalışanlarının yaşam standartlarını yükseltecek düzeyde, tek kalemden oluşan ve kesintisiz maaş ödenmesi istendi. Eylevler, "Aile hekimlerine ödenecek maaş emekliliğe yansıyacak ve izin veya hastalık gibi durumlarda kesintiye uğramayacak şekilde düzenlenmelidir," dedi. Ayrıca, sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak adına gelirin %20’sini geçmeyecek nitelikli bir performans sistemine geçilmesi gerektiği vurgulandı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa