Eski İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, Başbakan Binyamin Netanyahu tarafından görevden alınmasının, üç ana konuda yaşanan görüş ayrılıkları nedeniyle gerçekleştiğini belirtti. Gallant, görevden alınmasının ardından X platformunda konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.
HERKESİN ASKERLİK YAPMASI KONUSUNDAKİ TUTUMU
Gallant, Netanyahu ile ilk anlaşmazlığının askerlik yasası ile ilgili olduğunu ifade etti. İsrail'in savaş koşullarında kadınlı erkekli yüzlerce askerin hayatını kaybettiğine dikkat çekerek, tüm askerlik çağındaki bireylerin orduya katılmasının zorunlu olması gerektiğini vurguladı. Gallant, Ultra-Ortodoks Yahudileri askerlikten muaf tutan yasayı "ayrımcı ve yanlış" bulduğunu açıkladı.
GAZZE'DEKİ ESİRLERİN GERİ GETİRİLMESİ KONUSUNDAKİ GÖRÜŞ AYRILIĞI
Gallant'ın ikinci anlaşmazlığı, Gazze’deki İsrailli esirlerin geri getirilmesi yönündeki ısrarı oldu. Gallant, esirlerin evlerine dönmelerinin hızlandırılması gerektiğini ve gerekirse bazı tavizler verilerek bu amacın gerçekleştirilebileceğini savundu.
7 EKİM OLAYLARININ ARAŞTIRILMASINA İLİŞKİN TALEBİ
Üçüncü anlaşmazlık noktası ise 7 Ekim 2023'te yaşanan ve yüzlerce İsraillinin hayatını kaybettiği olaylara dair askeri ve istihbarat hatalarının resmi olarak soruşturulması için komite kurulması talebi oldu. Gallant, bu konuda soruşturma yapılması gerektiği konusunda ısrarcı olduğunu belirtti.
GAZZE’DE 7 EKİM SONRASI DEVAM EDEN ÇATIŞMALAR
Hamas’ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim 2023’te Filistinlilere ve Mescid-i Aksa'ya yönelik ihlallere karşı İsrail’e kapsamlı bir saldırı düzenlemişti. İsrail’in karşılık olarak Gazze’ye düzenlediği saldırılarda, binlerce Filistinli hayatını kaybederken sivil altyapı da büyük ölçüde zarar gördü.
7 Ekim’den bu yana süren çatışmalarda İsrail ordusu da kayıplar verdi. İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında 780 askerinin öldüğü ve bunların 368'inin kara harekatı sırasında yaşamını yitirdiği açıklandı.
HUMANİTARY ARA VE ESİR TAKASLARI
Kasım ayında çatışmalara 4 gün süreyle ara verilmiş, bu sürecin ardından "insani ara" üç gün daha uzatılmıştı. Bu dönemde 81 İsrailli ve 240 Filistinli esir karşılıklı olarak serbest bırakıldı. Öte yandan İsrail, hâlâ binlerce Filistinliyi gözaltında tutmaya devam ediyor.