Pastırma sıcakları tarihi, sosyal medyada en çok tartışılan konular arasında bulunuyor. Peki pastırma sıcakları (yazı) nedir, ne zaman olur? Pastırma sıcaklarının ismi nereden geliyor? Neden pastırma sıcakları deniyor? Kış mevsimi öncesinde kendini gösteren pastırma sıcakları bu yıl ne zaman başlayacak? Pastırma sıcakları başladı mı, bitti mi? İşte herkesin dilinde olan pastırma sıcaklarına ilişkin merak edilen tüm detaylar..
Pastırma sıcakları, genellikle hava soğumaya başlamadan önce son sıcak günler olarak bilinir. Pastırma sıcakları, genellikle sonbaharda yaşanır. Hava sıcaklıklarının mevsim normallerinin üzerine başladığı kısa bir ılık dönemdir. Türkiye'de ve dünyanın birçok yerinde gözlemlenen bu dönemlerde, havalar sıcak olarak seyreder ve genellikle kuru, güneşli bir hava hakim olur.
Bu döneme "Pastırma Sıcakları" denmesinin nedeni, eski zamanlarda güneşli günlerden yararlanılarak pastırma yapımına başlanmasıdır. Et, kurutulmaya bırakıldığında havanın ne çok sıcak ne de çok soğuk olması gerekmektedir. Bu sebeple ideal hava koşullarının yaşandığı bu döneme "Pastırma Sıcakları" adı verilmiştir.
Pastırma sıcakları, sonbaharın devam ettiği, genellikle ekim sonu ile kasım başı arasında ortaya çıkan birkaç günlük sıcak ve güneşli hava dönemidir. Bu dönemde sıcaklıklar, mevsim normallerinin üzerinde seyreder ve kısa süreliğine yaz havası yaşanır.