Colorado Üniversitesi ve Fransa’daki Bourgogne Üniversitesi'nden araştırmacılar, HSV-1 virüsünün fare beyni üzerindeki etkilerini kapsamlı bir şekilde inceleyerek virüsün etki alanlarını haritalandırdı.
Bu çalışma sayesinde virüsün beyindeki yolculuğunun farklı aşamaları hakkında önemli bilgiler elde edildi.
HSV-1 BEYNE NASIL ULAŞIYOR?
HSV-1 virüsünün merkezi sinir sistemine iki farklı yoldan ulaştığı biliniyor ancak beyinde tam olarak nasıl yayıldığı hala tam anlamıyla anlaşılabilmiş değil.
Colorado Üniversitesi’nden nörolog Christy Niemeyer, HSV-1'in Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıklarla ilişkilendirilmesi üzerine, "Bu yaygın virüsün merkezi sinir sistemini nasıl etkilediğini belirlemek, hastalığın başlamasını anlamanın anahtarı olabilir." ifadelerini kullandı.
MİKROGLİA AKTİVİTESİ VE İLTİHAPLANMA SÜRECİ
Araştırmacılar, HSV-1’in fare beyinlerinde mikroglia adı verilen ve merkezi sinir sisteminde bağışıklık işlevini üstlenen hücrelerin iltihaplanmasına yol açtığını tespit etti.
Bazı beyin bölgelerinde virüsün etkisi geçtikten sonra bile iltihabın sürdüğü gözlemlendi.
ENSEFALİT VE DİĞER NÖROLOJİK RİSKLER
HSV-1'in beyinde neden olabileceği en ciddi durumlardan biri olan ensefalit, tüm beyini etkileyen ve hayatı tehdit eden bir tabloya yol açabiliyor.
Niemeyer, HSV-1’in doğrudan ensefalite neden olmasa bile kronik iltihaplanma sürecine katkıda bulunabileceğini belirterek, "Bu kronik iltihaplanma, bir dizi nörolojik hastalığın tetikleyicisi olarak biliniyor" diye konuştu.
ALZHEİMER İLE BAĞLANTISI GÜNDEME GELDİ
Çalışmanın sonuçları, HSV-1 ve mikroglia aracılığıyla gelişen iltihaplanmanın, Alzheimer hastalığının bazı beyinlerde neden tutunduğunu veya bu hastalığın ilerleme hızına nasıl etki ettiğini açıklayabilecek bir faktör olabileceğini öne sürüyor.
Bu bulgu, HSV-1'in nörodejeneratif hastalıklarla olan bağlantısını daha da güçlendirebilir.