Almanya'da koalisyon krizi! Maliye Bakanı Lindner görevden alındı

Başbakan Olaf Scholz, aynı zamanda koalisyon ortağı olan Maliye Bakanı Christian Lindner’i görevden aldı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
07 Kasım 2024 00:01
GÜNCELLEME
07 Kasım 2024 00:11
Almanya'da koalisyon krizi! Maliye Bakanı Lindner görevden alındı
AA
Kaynak AA

Almanya’da son dönemlerde yaşanan siyasi gerilimler, koalisyon hükümeti içindeki anlaşmazlıkların derinleşmesine yol açtı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz'un koalisyon ortağı olan Hür Demokrat Parti (FDP) Genel Başkanı ve Maliye Bakanı Christian Lindner’i görevden alması, ülkede siyasi gündemin merkezine oturdu. Alman Haber Ajansı DPA’nın aktardığına göre, hükümet sözcüsü Steffen Hebestreit, Scholz’un Lindner’i görevden aldığını doğruladı.

Sosyal Demokrat Parti (SPD), Yeşiller ve FDP’nin oluşturduğu koalisyon hükümetinde, maliye politikaları ve iklim hedefleri gibi konularda yaşanan anlaşmazlıklar, ülkenin siyasi dengelerini sarsıyor. Ülke basınında yer alan haberlerde, koalisyon partilerinin bir araya gelerek çözüm arayışına girdiği, FDP lideri Lindner’in ise Başbakan Scholz’a erken seçim önerisi sunduğu belirtildi. Ancak Scholz’un bu öneriyi reddettiği ifade edildi.

2025 BÜTÇESİNDE ANLAŞMAZLIK 

Hükümet krizine yönelik girişimler çerçevesinde Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier’in de devreye girmesi ve parti liderleriyle görüşme yapması bekleniyor. Koalisyonun anlaşmazlık yaşadığı başlıca konular arasında 2025 bütçesi, emeklilik reformları ve "Büyüme Girişimi-Almanya için Yeni Ekonomik Dinamikler" adlı ekonomik paket bulunuyor. FDP’nin mali disiplinden yana tavrı, 2025 bütçesinin hazırlanmasında koalisyon ortaklarıyla fikir ayrılıkları doğurdu ve hükümet içinde bir kriz ortamı oluşmasına neden oldu.

Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck ile Maliye Bakanı Lindner'in ekonominin canlanmasına yönelik ayrı ayrı öneriler sunması, koalisyondaki görüş ayrılıklarını derinleştirdi. Koalisyon ortakları, bütçedeki açıkların nasıl kapatılacağı ve ekonomik çıkış yolları konusunda uzlaşmaya varmakta zorlanıyor.

MECLİSTE BAŞKA ÇOĞUNLUK OLUŞTURABİLİR

Bu kriz ortamında Scholz’un karşısında birkaç seçenek bulunuyor. Koalisyondan bir partinin ayrılması durumunda, Scholz mecliste yeni bir çoğunluk oluşturarak hükümeti devam ettirebilir. Ancak, bu senaryonun CDU/CSU gibi muhalefet partilerinin desteği olmadan gerçekleşmesi zor görünüyor. Alternatif olarak, Scholz’un azınlık hükümeti kurması ve her yasa için mecliste destek araması gündeme gelebilir; ancak bu durumda yasaların geçmesi zorlaşacaktır.

Diğer bir seçenek de mecliste güven oylaması yapılması. Eğer Scholz güven oylamasını kaybederse, meclis yeni bir başbakan adayı belirleyebilir. Bu durumda aşırı sağcı AfD’nin desteği gerekebilir ancak meclisteki diğer partilerin AfD ile işbirliğine sıcak bakmadığı biliniyor. En gerçekçi seçenek ise Scholz’un meclisten güvenoyu istemesi olarak değerlendiriliyor. Eğer meclisten güvenoyu alırsa hükümet devam eder; aksi durumda Scholz, Cumhurbaşkanından erken seçim talep edebilir. Bu durumda Cumhurbaşkanı 21 gün içinde kararı alır, ardından 60 gün içinde erken seçime gidilir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa