En faydalı balık hangisi? Kasım ayı mevsim balıkları neler?

En faydalı balık çeşidi, içerdiği Omega-3 bakımından sorgulanıyor. Peki en faydalı balık hangisi? Somon mu, levrek mi, hamsi mi? İşte detaylar...

NF
Nurseli Firat Editör
YAYINLAMA
07 Kasım 2024 12:00
GÜNCELLEME
07 Kasım 2024 13:08
En faydalı balık hangisi? Kasım ayı mevsim balıkları neler?
NF
Nurseli Firat Editör

BALIK TÜKETMEK FAYDALI MI?

Sağlıklı bir yaşam için dengeli beslenmenin yanı sıra doğru besinlerin seçiminde de büyük önem taşır. Balık, içeriğindeki yüksek protein, vitaminler ve özellikle omega-3 yağ asitleri sayesinde sunmak için oldukça faydalı bir besindir. Ancak balığının besin değeri farklıdır; bazı diğerlerine göre daha yüksek oranda omega-3, vitamin veya mineral içermektedir. Vücut sağlığını koruyan balık, düzenli tüketildiğinde kemikleri güçlendirir, kalp sağlığını destekler. Hafızayı güçlendiren ve depresyon riskini azaltan balık, haftada en az iki porsiyon tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor.

EN FAYDALI BALIK HANGİSİ?

İçerdiği yüksek vitaminlerle, beyin ve kas gelişimine etki eden balık, kış aylarında çok sık tüketilmektedir. Evlerde yapımı ve yemesi kolay olması sebebiyle hamsi ve sardalya gibi küçük balıklar, çok sık tercih ediliyor. Somon ve Levrek gibi büyük balıklar da fırında ya da ızgarada pişirilerek tüketilebiliyor. Vatandaşlar, en faydalı balığın hangisi olduğunu sorguluyor. Peki Omega-3 ve içerdiği diğer vitaminler açısından en faydalı balık hangisi? Somon mu, Levrek mi, Alabalık mı, Hamsi mi, Uskumru mu?

EN FAYDALI BALIKLAR

Kalp ve beyin sağlığı için omega-3 yönünden zengin balıklar tercih edilmelidir. Bu balıklar arasında hangisinin en faydalı olduğunun belirlenmesi, kişinin sağlık durumuna ve beslenme düzenine bağlıdır. Özellikle beslenme önerileri, haftada en az iki kez yağlı balık tüketiminin genel sağlık için faydası olduğu yönündedir. İşte en faydalı balıklardan bazıları ve özellikleri..

Somon Balığı: Yüksek Omega-3 ve yağ asitleri içeren Somon, beyin gelişiminde aktif bir role sahipken, cildi yenileyerek genç tutuyor. Önemli bir protein kaynağı olan somon, içerdiği D ve B12 Vitaminleri ile hafızayı güçlendiriyor.

Uskumru: Yüksek Omega-3 kaynağı olan Uskumru içerdiği D Vitamini ve Selenyum ile kalp sağlığını koruyor. Ayrıca uskumru, trigliserit seviyelerini düşürür ve kan basıncını düzenler. Diğer balıklara göre düşük Cıva içeriğine sahiptir.

Alabalık: Omega-3 ve omega-6 bakımından oldukça zengin bir balık türüdür. Bağışıklık ve sinir sistemi için çok faydalı olan alabalık, aynı zamanda iri beyaz etiyle oldukça lezzetlidir. 

Levrek: Yüksek proteinli ve düşük kalorili bir balık olması sebebiyle, çok sık tercih edilen balıklar arasında yer alır. Çinko açısından zengin olan Levrek, cilt sağlığı için gereken kolajen üretimini destekler.

Hamsi: Küçük boyutuna rağmen besin değeri yüksek olan ve sağlığa birçok yararı olan bir balıktır. Özellikle omega-3 yağ asitleri, protein, vitaminler ve mineraller açısından zengin olmasıyla öne çıkar.

Sazan balığı: Tatlı suda yetişen ve özellikle yüksek proteinli, omega-3 yağ asitleri, vitamin ve mineral içeriği ile sağlığa birçok fayda sağlayan bir balık türüdür. Ekonomik fiyatıyla da tercih edilen sazan, düzenli tüketilen vücut için önemli katkılarda bulunur. Omega-3, kötü konsantrasyonları düşürerek kalp hastalıkları riskini azaltır ve damar tıkanıklıklarına karşı korur. Yüksek protein içeriği ile kas gelişiminin sağlanması ve hücrenin yenilenmesine yardımcı olur.

Lüfer: Lüfer, deniz balıkları arasında hem lezzeti hem de değeri açısından oldukça değerli bir balıktır. İçerdiği yüksek miktarda omega-3 yağ asitleri, protein, vitaminler ve mineraller sayesinde sağlığa birçok fayda sunar. Özellikle Türkiye'de sevilen ve tercih edilen lüfer balığı, düzenli olarak tüketildiğinde vücut sağlığı üzerinde önemli etkiler bırakır. İçerdiği A vitamini, göz sağlığına fayda sağlar. Enerji verir, sindirim sistemini düzenler.

KASIM AYINDA HANGİ BALIK YENİR?

Kasım ayı balıkları neler? Bu mevsimde hangi balıklar yenir? sorularının yanıtları araştırılıyor. Uzmanlara göre Kasım ayında Lüfer, palamut, orfoz, sarıağız, tekir, torik, uskumru, kefal, sazan, yayın balığı daha lezzetlidir. Kasım ve aralık ayının, Lüferin en lezzetli zamanı olduğu belirtilmektedir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa