Öğrenciler için ilk ara tatil dönemi başlıyor.
Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) 2024-2025 eğitim öğretim yılı takvimine göre; öğrencilerin ilk ara tatili, 11-15 Kasım 2024 tarihleri arasında yapılacak.
Öğrenciler, 8 Kasım Cuma günü (Yarın) son ders zilinin çalmasıyla birlikte kısa bir tatile çıkacak.
20 milyon öğrenci dinlenme sürecine girecek ve tatil 15 Kasım Cuma günü sona erecek.
Öğrenciler, ara tatilin ardından 18 Kasım Pazartesi günü tekrar ders başı yapacak.
Peki, çocuklar ara tatili nasıl değerlendirmeli? Veliler bu süreçte ne yapmalı?
Ankara Masası'na konuşan Uzman Psikolog ve Pedagog Ebru Şen, bu soruların yanıtını verdi.
Ara tatillerde çocuklara ödev listesinin verildiğini söyleyen Şen, ancak bu ara tatillerde önemli olan ve yapılması gerekenin çocukların hayata nasıl katkı sağladıkları olduğunu belirtti.
Sarmal bir negatif ilişki döngüsüne döner
Aile ilişkilerinin geliştirilmesinin tatil sürecinde önemli olduğuna vurgu yapan Ebru Şen, "Eylülde okulların açılması ile birlikte çocuklara akademik anlamda ödev ve sorumluluklar verilmeye başlandı. Ebeveynler için de zorlu bir dönem başlamış oldu. Okuldan dönen çocuklarıyla sıklıkla anne babaların "Ödevini yaptın mı? Ne kadar ödevin var? Yazılıdan kaç aldın? Bak yine ben gelmeden çalışmamışsın. " tarzı iletişime girdiklerini gözlemliyoruz. Çok karışan, çok sorgulayan, rehberlik etmek yerine çocuğuna sürekli sonuç odaklı bakan ailelerde ilişkiler maalesef ki zedelenir. Bu noktada çocuk ailesine karşı bazı şeyleri saklamaya, yalan söylemeye, göstermemeye çalışır ve bütün bunlar sarmal bir negatif ilişki döngüsüne döner" dedi.
Ara tatil döneminin ilişkilerin revize edildiği, şekillendiği ve temize çekildiği bir dönem olarak görülmesi gerektiğini belirten Ebru Şen, bu dönemin "Aile içi ilişkilerde iyi anların, kaliteli anların daha çok yakalandığı bir dönem olması gerektiğini "de ekledi.
Yapılabilecek etkinlikler
Şen, şu ifadeleri kullandı:
"Eğer ödev verildiyse elbette ödev ve sorumluluklar bir şekilde yapılacaklardır ama bütün gün çocuktan bunu beklemek yanlış olur. Şimdi esas yapılması gereken şey, olanaklar ( zaman ve finansal ) dahilinde etkin birliktelik yaşamaktır. Her birimiz yüksek sosyoekonomik düzeye sahip olmayabiliriz ancak bu bahsettiğim şey finansal bir yatırımı gerektirmeyecek bir şeydir demek istiyorum. Burada olanaklar dahilinde dediğim şeyler şudur; İnternetten bulabilecekleri, ev içi yapılabilecek deneyler, aktiviteler ( origami gibi ) ve oyunların oynanması ya da bahçe-park alanlarına çıkıp yaprak toplamak, farklı konularda konuşmak gibi etkinlikler yapılabilir"
Çocuklarla tatil sürecinde ödev hakkında konulduğunu söyleyen uzman psikolog, şunları söyledi:
"Bugün kime yardım ettin? Kimin başarısını takdir ettin? Kimin için mesela üzüldün? Hangi arkadaşına destek oldun ? gibi soruları sormuyoruz çocuklarımıza. Öncelikle bunları konuşalım ; biz istiyoruz ki yalnızca kendi çocuğumuz parlasın, önde olsun. Yalnızca kendi çocuğumuz yükselsin. Bu durum gereksiz bir yarışa iter çocukları, kıyaslandığını hissettirir çocuğa...Biz hep birlikte varız ve birbirimize ihtiyacımız var. İnsan, tek başına yaşayamaz bir toplumda ya da doğada... O zaman evladımızı da böyle bilinçte yetistirelim. Dünyada başkalarının da olduğunu ve onların da kendisi gibi hakları olduğunu öğretelim. Belki bu ara tatilde bu tip sorular sormaya ihtiyacımız var. . Kaç sayfa kitap okudun? yerine, bu tip sorular ile ilişkimizi geliştirmeyi deneyelim.
"YALNIZCA İŞ MÜZEYE, HAYVANAT BAHÇESİNE GÖTÜRMEKLE BİTMİYOR"
"Bu noktada yapılması gerekenin sadece müze gezmek, hayvanat bahçesine gitmek gibi şeyler olmadığını ifade eden Uzman Psikolog ve Pedagog Ebru Şen, "Ankara'da pek çok müze var. MTA'dan tutun pul müzesine kadar. Ama iş yalnızca götürmekle kalmıyor, gittiğimiz bir müzedeki en dikkatini çeken şeyin ne olduğunu bulmaya çalışalım. Çocuğun merak duygusunu genişletelim. Belki de bu hafta yalnızca merakını cezbeden konuyla ilgili bir araştırma yapalım. Bir sanat müzesine gittiğimizde de en sevdiği resmi ve sanatçıyı bulup, daha derin araştırması için heves uyandıralım. Belki de o sanatçının hayatını araştırırız. Başka resimlerine bakarız. Hangi renkleri daha çok kullanmış ? Sonuçta yaratıcılık ile bu önerilerden çok daha iyisini ailelerin bulabileceğine inanıyorum" değerlendirmesinde bulundu.
İlişkilerimizi daha sağlamlaştırmak, geliştirmek ve revize çekmenin, çok önemli olduğunu belirten Ebru Şen, "Hepimizin bir karalama defteri vardır, bazen insanları karalarız, bazen ilişkilerimizi karalarız. Biz de çocuklarımızla olan okul döneminde yaptığımız yanlışları ki, pek çok anne babanın davranışsal hatası, tutum hatası olabilmektedir, tekrardan temize çekebilecekleri bir zaman dilimidir ara tatiller" dedi.
"Hayatın içinde olmaktan bahsediyoruz"
Şen, şunları söyledi:
Çocuklar hayatımıza dahil olsun, rahat ve konforlu alanda yalnızca kalmak çocuğa bir öğreti vermez aksine surekli talep eden birey olmaya itebilir. Tatil dönemlerinde, ev işlerine çocukları katkı sağlamaları, çocukla bir şeyleri yapıyor olmak, hayata ortak etmek demektir. Her çocuğun yaşına uygun yapabileceği ev işleri vardır. Çocuğun, ailesine katkı sağladığını görmesi hem sağlam bir özgüven geliştirmesine, hem de empati gelişimine olumlu katkı sağlayacaktır.
UZMANINDAN TEKNOLOJİ UYARISI
Teknolojiye dikkat çeken Uzman Psikolog ve Pedagog Ebru Şen, "Konuşmalarımızda eleştirel, yapıcı olmayan, sürekli ne yapması gerektiğini dikte eden bir dil ile iletişime geçersek, kendilerini iyi hissetmek için çocuklar haz odaklı teknoloji ağına daha fazla düşecektir. Keyifli gelen, mutluluk veren, amaçsızca kullanılınca da bağımlılığa dönüşen teknolojik araçlarla ebeveynlerin savaşı da yeniden başlamış olur. Çocuklarımızın aşırı derecede bu araçlarla ilgilenmesi de, aile içi mesafelerin olusmasina sebebiyet verecektir. Çocuklarımızı teknoloji çağında dünyaya geldi. Doğaldır ki bu araçlarla birlikte vakit de geçirecekler, ancak doğru bir ilişki ortamı yaratabilirsek, çocuklar otomatik olarak olması gereken miktarda bu araçları kullanarak hem kendilerini korumuş olacaklar, hem de yaşam içinde ilişkinin araçlardan daha önemli olduğunu kavrayacaklardır." şeklinde konuştu.