Bloomberg, Trump'ın zaferiyle kârda ve zararda olan liderleri paylaştı

Bloomberg, ABD'de başkanlık seçimlerini Donald Trump'ın kazanmasıyla kârda ve zararda olan ülke liderlerini paylaştı.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
07 Kasım 2024 16:02
GÜNCELLEME
07 Kasım 2024 18:05
Bloomberg, Trump'ın zaferiyle kârda ve zararda olan liderleri paylaştı
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

ABD’deki (Amerika Birleşik Devletleri) uzun seçim yarışı sona erdi. Kesin olmayan sonuçlara göre; Donald Trump, ABD’nin (Amerika Birleşik Devletleri) 47'nci başkanı oldu. Dünya liderleri, Trump’ın yeniden Beyaz Saray’a dönmesiyle ilişkileri güçlendirmeyi amaçlıyor. Bu durum, liderlerin Trump ile mevcut ilişkilerine bağlı olarak şekillenecek. Bloomberg, Trump'ın yeniden başkan seçilmesiyle kârda ve zararda olan ülke liderlerini listeledi. 

TRUMP'IN KAZANMASI HANGİ ÜLKE LİDERLERİNE YARADI? KAZANANLAR:

TÜRKİYE CUMHURBAŞKANI RECEP TAYYİP ERDOĞAN

Türkiye, Trump’ın başkanlığına karşı ihtiyatlı bir iyimserlik içerisinde olabilir. Erdoğan ve Trump arasında daha önce samimi bir diyalog geçmişi bulunuyor. Biden döneminden farklı olarak Trump’ın başkanlığı, Washington’a doğrudan erişim konusunda Erdoğan'a daha fazla imkân sağlayabilir. Trump’ın savaş karşıtı yaklaşımı ve ticarete öncelik vermesi, Erdoğan’ın çıkarına olabilir. Erdoğan’ın İsrail’e yönelik eleştirileri ve Türkiye’nin Çin ile iş birliğini artırma çabaları, bazı zorluklar yaratabilir.

HİNDİSTAN BAŞBAKANI NARENDRA MODİ

Trump’ın dönüşü, ülke içinde Hindu milliyetçiliğine yönelik politikaları ve yargısız infaz iddiaları nedeniyle eleştirilen Modi için bir avantaj olabilir. Modi ve Trump arasında yakın kişisel bağlar bulunuyor. İki lider, sık sık birbirlerini övüyor. Trump yönetiminin, Hindistan’ın muhaliflere karşı işlediği iddia edilen cinayetlerle ilgili Kanada’nın suçlamalarına destek vermemesi muhtemel. Trump’ın "Rusya-Ukrayna savaşını sona erdirme" sözü, Modi’ye Moskova ile yakın ilişkilerini sürdürme imkânı tanıyabilir.

RUSYA DEVLET BAŞKANI VLADİMİR PUTİN

Putin, Trump’ın dönüşünü Batı’daki ayrışmalardan yararlanmak ve Ukrayna’da daha fazla kazanım elde etmek için bir fırsat olarak değerlendiriyor. ABD’nin (Amerika Birleşik Devletleri) yeni başkanının, NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) müttefiklerinin birliğini zorlaması ve “Önce Amerika” politikası nedeniyle Ukrayna’ya verilen desteği sorgulaması bekleniyor. Ancak Trump’ın öngörülemez tutumu, Kremlin’de kısa vadede çatışmanın artabileceği ve bunun ciddi sonuçlar doğurabileceği endişesine yol açıyor.

SUUDİ ARABİSTAN VELİAHT PRENSİ MUHAMMED BİN SELMAN

Veliaht Prens, ABD (Amerika Birleşik Devletleri) ile önemli bir güvenlik anlaşması sağlama çabalarını yeniden canlandırma fırsatı görüyor. İsrail ve bazı Arap ülkeleri arasında diplomatik bağların kurulmasını sağlayan İbrahim Anlaşması’nı hazırlayan Trump’ın, bu anlaşmayı Suudi Arabistan’ı da içerecek şekilde genişletmeye çalışması bekleniyor. İsrail ile bir barış anlaşması sağlanabilirse ABD’nin (Amerika Birleşik Devletleri) güvenlik desteği, Suudi Arabistan’a genişleyebilir.

İTALYA BAŞBAKANI GİORGİA MELONİ

Meloni, Atlantik yanlısı duruşuna rağmen aşırı sağcı bir politikacı olarak tanınıyor. Söz konusu isim, ABD (Amerika Birleşik Devletleri) seçimlerini kazanan kim olursa olsun iş birliğini sürdüreceğini belirtmişti. NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü), AB (Avrupa Birliği) ve Beyaz Saray arasında bir kanal olmayı hedefleyen Meloni, ABD (Amerika Birleşik Devletleri) Başkanı’nın beğenisini kazanabilir. Meloni, Batı’nın mutlaka birlik içinde olması gerektiğini savunuyor.

İSRAİL BAŞBAKANI BİNYAMİN NETANYAHU

Trump’ın ABD’nin (Amerika Birleşik Devletleri) İsrail’e verdiği desteği güçlendirmesi muhtemel. Biden yönetimi, Hamas ile savaşın siviller üzerindeki etkisi nedeniyle bazı yardımları durdurmuştu. Trump’ın, İran’a yönelik mücadele ve Filistin devletini reddetme konularında Netanyahu’ya karşı daha destekleyici bir tutum sergilemesi bekleniyor.

KUZEY KORE LİDERİ KİM JONG UN

Trump’ın başkanlığını en çok destekleyen liderlerden biri Kim Jong Un olabilir. Trump’ın ilk döneminde iki lider arasında sıcak bir ilişki kuruldu ancak bu ilişki daha sonra zayıfladı. Kim, Trump’ın dönüşüyle birlikte ABD (Amerika Birleşik Devletleri), Japonya ve Güney Kore arasındaki askerî bağları zayıflatma umudu taşıyor.

MACARİSTAN BAŞBAKANI VİKTOR ORBAN

Orban, Trump’ın dönüşünü Avrupa’daki konumunu güçlendirme şansı olarak görüyor. Beş dönemlik milliyetçi lider, ABD’deki (Amerika Birleşik Devletleri) cezai kovuşturmalar sırasında bile Trump’a destek vermişti. Orban, Trump’ın Rusya-Ukrayna savaşını hızla sona erdirmesini bekliyor.

ARJANTİN DEVLET BAŞKANI JAVİER MİLEİ

Arjantin Devlet Başkanı, Trump’ın zaferi üzerine büyük bir yatırım yaptı ve kazandı. Şubat ayında Trump ile görüşen Milei, ikinci bir Trump hükûmetinin IMF’de (Uluslararası Para Fonu) Arjantin lehine bir denge oluşturabileceğini umuyor.

TRUMP'IN KAZANMASI HANGİ ÜLKE LİDERLERİNE KAYBETTİRDİ? KAYBEDENLER:

UKRAYNA DEVLET BAŞKANI VLADİMİR ZELENSKY

Trump’ı kutlayan ilk liderlerden biri olmasına rağmen, Ukrayna’da Cumhuriyetçilerin zaferi nedeniyle derin bir endişe hakim. Ukrayna, Rusya ile barış sürecinde Trump’ın, Ukrayna’dan toprak vermesini ve askerî desteği azaltmasını istemesinden kaygı duyuyor. Biden yönetiminin Ukrayna'nın NATO (Kuzey Atlantik Antlaşması Örgütü) hedeflerine mesafeli durmasının ardından Trump’ın “24 saat içinde” savaşı sona erdirme vaadi, önceliğinin krizden çıkmak olduğunu ortaya koyuyor.

İRAN CUMHURBAŞKANI MESUD PEZEŞKİYAN

İran, Trump’ın yeniden başkan olması durumunu göz ardı etse de Tahran’ın, yaptırımlar nedeniyle zorlanan ekonomisi üzerindeki baskıyı hafifletmek için aradığı diplomasi kapısı kapanabilir. Trump, İsrail’i destekleme politikalarını sürdürerek Tahran’a karşı sert yaptırımları yeniden uygulamaya koyabilir.

ÇİN DEVLET BAŞKANI Şİ CİNPİNG

Trump’ın %60’lık ek gümrük vergisi tehdidi, Çin ekonomisinde belirsizliği artırıyor. Ticari ilişkilerdeki dengesizlik konularında ABD’nin (Amerika Birleşik Devletleri) AB'ye (Avrupa Birliği) karşı takındığı tavır, Çin’e yeni manevra alanı sunabilir.

JAPONYA BAŞBAKANI SHİGERU ISHİBA

Japonya, ABD'nin (Amerika Birleşik Devletleri) ticaret fazlasına yönelik eleştirilerine alışkın ancak ABD (Amerika Birleşik Devletleri) askerî varlığı için daha fazla ödeme yapılması gibi taleplerin Trump tarafından gündeme getirilmesi halinde Japonya zorlanabilir. Çin’e yönelik ihracat konusunda da Japonya, Trump’ın ek baskısı ile karşılaşabilir.

MEKSİKA DEVLET BAŞKANI CLAUDİA SHEİNBAUM

Meksika, Trump’ın getireceği gümrük vergileri planına karşı hazırlık yapıyor. 2026’da gözden geçirilecek Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması da gündemde. Göç konusunda Trump’ın baskıları, Meksika’ya mali yük getirebilir.

İNGİLTERE BAŞBAKANI KEİR STARMER

İngiltere Başbakanı Starmer, ABD (Amerika Birleşik Devletleri) ile dengeli ticari ilişkileri vurgulayarak Anglo-Amerikan ilişkilerini güçlendirmeye çalışsa da siyasi görüş ayrılıkları, Trump ile anlaşmasını zorlaştırabilir.

FRANSA CUMHURBAŞKANI EMMANUEL MACRON

Trump’ın ilk döneminde iki lider gösterişli bir ittifak sergilemişti. Macron’un AB (Avrupa Birliği) ekonomilerini entegre etme çabaları, Trump’ın dönüşüyle ivme kazanabilir. Ancak ticaret anlaşmazlıklarının alevlenmesi durumunda Fransa, ekonomik olarak kayıplar yaşayabilir.

BREZİLYA DEVLET BAŞKANI LUİZ INACİO LULA DA SİLVA

Trump’ın geri dönüşü, Lula'nın rakibi Jair Bolsonaro’nun destekçilerini cesaretlendirebilir. Brezilya Maliye Bakanlığı, Trump’ın gümrük vergileri ve kamu harcama planlarının, enflasyonu artırmasından ve küresel fonlama maliyetlerini yükseltmesinden endişe ediyor.

ALMANYA ŞANSÖLYESİ OLAF SCHOLZ

Trump’ın Almanya’nın otomobil sektörüne yönelik eleştirileri, Scholz’u zor bir duruma sokabilir. ABD’ye (Amerika Birleşik Devletleri) yönelik ticaret fazlası hedefinde olan Almanya, Trump’ın ithalat tarifeleriyle zorlanabilir. Scholz’un Trump’ı tebrik eden mesajı, ilişkilerde yeni bir sayfa açmaya yetmeyebilir.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa