Biruni Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Gamze Çakaloğlu, mor patatesin sağlık üzerindeki olumlu etkilerine dikkati çekti. Çakaloğlu, bu patates türünün bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve vücudu enfeksiyonlara karşı koruduğunu belirtti. Son yıllarda Türkiye'de üretimi artan mor patates, sağlık açısından birçok önemli faydaya sahip.
Mor patatesin yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemine büyük katkı sağladığını vurgulayan Çakaloğlu, söz konusu besinin bağırsak hareketlerini artırarak kabızlık gibi sindirim sorunlarını önlediğini söyledi. Çakaloğlu, bu özelliğin, genel sindirim sağlığını desteklemeye yardımcı olduğunu dile getirdi.
Çakaloğlu, mor patatesin düşük glisemik indeksi sayesinde kan şekerini dengelediğini ifade etti. Mor patatesin diyabet riskini azaltıcı etkisi olduğunu belirten Çakaloğlu, mevcut diyabet hastalarının da bu sayede kan şekeri seviyelerini daha rahat kontrol edebileceklerini kaydetti.
Mor patatesin antosiyanin içeriği ile beyin sağlığını destekleyip hafızayı güçlendirdiğini belirten Çakaloğlu, bu besinin Alzheimer gibi nörodejeneratif hastalıkların riskini azaltmaya yardımcı olduğunu söyledi. Çakaloğlu, A vitamini ve doğal pigmentler açısından zengin olması bakımından mor patatesin, göz sağlığını koruyarak görme yetisini güçlendirdiğini kaydetti.
Mor patates, Türkiye’de 2018 yılında üretimine başlanan ve "Mor Majeste" olarak adlandırılan bir tür olarak karşımıza çıkıyor. Çakaloğlu, mor patatesin, sağlıklı yaşam ve dengeli beslenme hedefleyen bireyler için önemli bir besin kaynağı olduğunu vurguladı. Ayrıca, yerel tarıma katkı sağlayarak ekonomik anlamda da fayda sağladığına dikkati çekti.
Mor patates, antioksidan bakımından oldukça zengin bir yapıya sahip olup vücudu serbest radikallere karşı koruyor. Kompleks karbonhidratlar içeren bu besin, enerji ihtiyacını sağlıklı bir şekilde karşılıyor ve potasyum içeriği ile kalp sağlığını destekliyor. Ayrıca, tansiyonun düzenlenmesine de yardımcı oluyor.
Mor patates, bağışıklık sistemini güçlendiren C vitamini açısından da zengin. Folik asit içeriği sayesinde mor patates, hücre yenilenmesi ve gebelikte sağlıklı gelişim için önem arz ediyor. Ayrıca demir içeriği, kan hücrelerinin oksijen taşıma kapasitesini artırarak anemi riskini azaltmaya yardımcı oluyor.
Çakaloğlu, mor patatesin enerji metabolizmasını düzenleyen B kompleksi vitaminlerine sahip olduğunu belirtti. Bunun yanı sıra mineraller ve kompleks karbonhidratlar bakımından zengin olan mor patates, vücudu enfeksiyonlara karşı korurken enerji verici ve besleyici bir seçenek olarak öne çıkıyor.