Sabit saat uygulaması işe yarıyor mu? Ne işe yaradı?

Sabit saat uygulamasının karı oldu mu? Türkiye ne kadar kar etti? Sabit saat uygulaması yarar sağladı mı? Ne kadar kazandırdı?

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
08 Kasım 2024 11:38
GÜNCELLEME
08 Kasım 2024 11:57
Sabit saat uygulaması işe yarıyor mu? Ne işe yaradı?
AA
Kaynak AA

SABİT YAZ SAATİ UYGULAMASINDA BÜYÜK TASARRUF SAĞLANDI

Enerji Verimliliği Derneği Genel Başkanı Ahmet Erdem, Türkiye’de 2016 yılında kalıcı yaz saati uygulamasının başlamasından bu yana 11 milyar kilovatsaat enerji karşılığı 20 milyar liradan fazla tasarruf edildiğini açıkladı.

KALICI YAZ SAATİ UYGULAMASI 2016’DA BAŞLADI

Erdem, 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe giren kalıcı yaz saati uygulamasının, Türkiye’de gün ışığından en yüksek derecede faydalanmayı amaçladığını belirtti. Bu uygulamanın, enerji tüketimi ve çevresel etki açısından önemli faydalar sağladığına dikkat çekti.

İTÜ’DEN BİLİMSEL ARAŞTIRMALAR YAPILDI

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) tarafından yürütülen araştırmalarla sabit saat uygulamasının ekonomik ve çevresel etkileri bilimsel olarak incelendi. Erdem, elde edilen verilerin, uygulamanın enerji verimliliği ve çevre dostu bir çözüm sunduğunu doğruladığını ifade etti.

PSİKOLOJİK VE SOSYOLOJİK ETKİLER DİKKATE ALINDI

Saat değişimlerinin insan psikolojisi üzerindeki etkilerine de değinen Erdem, birçok araştırmanın bu değişimlerin kaygı ve stres gibi olumsuz etkileri olduğunu gösterdiğini söyledi. Sabit saat uygulamasının ise insanların hormonal dengesine olumlu katkılar sunduğunu belirtti.

20 MİLYAR LİRA ÜZERİNDE TASARRUF SAĞLANDI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın verilerine göre, sabit yaz saati uygulamasının başladığı 2016’dan bu yana 11 milyar kilovatsaat enerji tasarrufu sağlandı. Bu tasarrufun maddi karşılığı ise 20 milyar lirayı aştı.

AVRUPA’DA KIŞ SAATİ TARTIŞMALARI DEVAM EDİYOR

Erdem, Avrupa’da 1980’den bu yana uygulanan kış saati değişikliğine yönelik eleştiriler olduğunu ve 2018’de Avrupa Parlamentosu'na bu uygulamanın kaldırılması için teklif sunulduğunu hatırlattı.

DÜNYADA SAAT DEĞİŞİKLİĞİ UYGULAMALARI

Japonya, Çin, Güney Kore, Hindistan, Arap Yarımadası ve Güney Amerika ülkelerinde kış saati uygulamasına geçilmediğini belirten Erdem, Kuzey Amerika ve Avrupa ülkelerinde ise coğrafi konuma göre saat dilimlerinin seçildiğini ifade etti.

TÜRKİYE’DE SAAT DİLİMİNE GÖRE DÜZENLEME YAPILDI

Türkiye’de kalıcı saat dilimi belirlenirken coğrafi konum ve kentleşme gibi faktörlerin göz önünde bulundurulduğunu dile getiren Erdem, Avrupa’da ise Paris, Berlin, Londra gibi şehirlerde gün doğumunun 07.00-07.30 arasında olduğunu belirtti.

TÜRKİYE’DE GÜN DOĞUMU SAATLERİ

Erdem, Türkiye’nin farklı bölgelerinde gün doğumunun değişiklik gösterdiğini belirterek, Iğdır’da 06.40’ta, Ankara’da 07.25’te, İstanbul’da ise 07.37’de gün ışığının görüldüğünü aktardı. Mesai saatlerinin ise çoğunlukla 08.30’da başladığını kaydetti.

OKUL VE MESAİ SAATLERİNE GÜNEŞ DOĞUMU ETKİSİ

Türkiye’de eğitim sisteminde tekli öğretimin 09.00-15.00 saatleri arasında, ikili öğretimin ise 07.30-18.30 saatleri arasında uygulandığını vurgulayan Erdem, bu saatlerin gün doğumu ve batımı dikkate alınarak planlandığını söyledi.

VALİLİKLERİN DERS VE MESAİ SAATLERİNDE YETKİSİ VAR

Erdem, Türkiye'de mesai başlangıç saatleri ile okul saatlerinin il bazında valiliklerin kararlarına bağlı olarak düzenlendiğini belirtti. Her ilde gün doğumu saatlerinin ve toplumsal koşulların bu planlamada dikkate alındığını ifade etti.

TOPLUMSAL KOŞULLAR SAAT UYGULAMALARINDA ÖNEMLİ

Erdem, saat değişikliklerinde toplumsal koşulların göz önünde bulundurulmasının büyük önem taşıdığını ifade etti. Mesai ve okul saatlerinin toplumun genel ihtiyaçlarına göre düzenlendiğini belirtti.

ENERJİ TASARRUFU KÜRESEL ÖLÇEKTE BİR İHTİYAÇ

Erdem, Türkiye’nin enerji tasarrufundaki başarısının diğer ülkelere örnek olduğunu vurgulayarak, gün ışığından maksimum faydalanmanın önemine dikkat çekti.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa