Hileli ürün listesi uzuyor: Köy yoğurdunda jelatin çıktı!

Tarım ve Orman Bakanlığının paylaştığı hileli ürün listesinde "köy yoğurdu" olarak piyasaya sürülen bir üründe "jelatin" çıktığı bilgisi paylaşıldı.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
08 Kasım 2024 13:58
GÜNCELLEME
08 Kasım 2024 14:36
Hileli ürün listesi uzuyor: Köy yoğurdunda jelatin çıktı!
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI HİLELİ ÜRÜNLERİ AÇIKLAMAYA DEVAM EDİYOR

Tarım ve Orman Bakanlığı, gıda ürünlerinde sahtekârlık yapan firmaların isimlerini kamuoyuyla paylaşmaya devam ediyor. Bakanlık, güncel "sahte ve tehlikeli gıda listesi"ne güvenilirgida.tarimorman.gov.tr adresinden erişim sağlanabileceğini duyurdu. Bu liste, vatandaşların sağlık açısından tehlikeli olabilecek ürünlere dair bilgi sahibi olmalarını amaçlıyor.

İKİ ANA KATEGORİDE BİLGİ PAYLAŞIMI

Siteye giren vatandaşlar, "Gıda Kamuoyu Duyurusu" başlığı altında iki ana kategori ile karşılaşıyorlar. "Taklit ve Tağşiş Yapılan Gıdalar" ve "Sağlığı Tehlikeye Düşürecek Gıdalar" başlıkları altında ürünlerin detaylarına ulaşmak mümkün oluyor. Böylece tüketiciler, hangi ürünlerin sağlık açısından risk oluşturduğunu ve sahte içeriklere sahip olduğunu öğrenebiliyorlar.

DENETİMLER VE YENİ DİJİTAL SİSTEM

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 2024 yılının Ekim ayından beri 1.100.000 denetim gerçekleştirildiğini belirtti. Yumaklı, daha önce belirli periyotlarla kamuoyuna açıklanan ürünlerin artık elektronik ortamda anlık olarak paylaşıldığını vurguladı. Tüketiciler tarafından gıda işletmelerinin denetim durumunun takip edilebileceği "Gıda İşletmeleri Karekod Uygulaması"nın devreye alındığını kaydeden Yumaklı, 2025 yılında söz konusu uygulamanın zorunlu duruma getirileceğini ifade etti.

HİLELİ ÜRÜNLERDE DİKKATİ ÇEKEN TESPİTLER

Sitedeki veriler sürekli güncellenirken Tarım ve Orman Bakanlığının yayımladığı son liste bazı dikkat çekici bulguları içeriyor. Denetimlerde "köy tipi bidon yoğurdu" olarak satılan bir üründe hem "jelatin" hem de "bitkisel yağ" bulundu.

Zeytinyağı ürünlerinde ise "tohum yağlarının karıştırılması" gibi hilelerin yapıldığı belirlendi. Et ürünlerinde sakatat (taşlık) gibi ürünlerin eklenmesi de dikkati çeken diğer bir sahtecilik örneği oldu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa