NUMAN KURTULMUŞ SİYASİ GÜNDEMİ DEĞERLENDİRDİ
TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Başkanı Numan Kurtulmuş, Brezilya’da düzenlenen G20 Parlamento Başkanları Zirvesi’nden dönüşte uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı. Yeni anayasa tartışmaları ve terörle mücadele konularında açıklamalarda bulunan Kurtulmuş, Türkiye’nin siyasi gündemini değerlendirdi.
ANAYASA MÜZAKERELERİ HAKKINDA GÖRÜŞLER
Kurtulmuş, yeni anayasa müzakerelerinin zorlu bir süreç olduğunu belirterek bu konuda parlamentonun oldukça yetkin bir konumda olduğunu ifade etti. Parlamentonun temsil gücünün yüksek olduğuna vurgu yapan Kurtulmuş, halkın %95'inin Meclis’te temsil edildiğini, 14 siyasi partinin var olduğunu ve 6 partinin Meclis'te gruba sahip olduğunu belirtti. Kurtulmuş, partilerin önyargısız bir yaklaşım sergilemesi halinde sonuç alınabileceğini dile getirdi.
MHP LİDERİ BAHÇELİ'NİN ÖNERİSİNE CEVAP
MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin "terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan'ın terörün sona erdiğini açıklaması" önerisine yönelik soruya yanıt veren Kurtulmuş, emperyalizmin böl-parçala-yönet politikasına dikkati çekti.
Bölgedeki ayrışmayı ve çatışmaları artıracak söylemlerden kaçınılması gerektiğini belirten Kurtulmuş, entegrasyonun ve dayanışmanın önemini vurguladı. Kurtulmuş, Türkiye'nin terörden büyük zarar gördüğünü ve terörün sona erdirilmesi için her türlü demokratik çabanın gösterilmesi gerektiğini belirtti.
TERÖRE KARŞI SİYASETİN TAVRI
Terörle mücadelede siyasetin yalnızca sandık ve millî irade üzerinden şekillenmesi gerektiğine işaret eden Kurtulmuş, siyasetin başka hiçbir güdümde olmaması gerektiğini söyledi. Kurtulmuş, terörle mücadelede yapılacak müzakerelerin TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) çatısı altında gerçekleşmesi gerektiğini belirtti. Terörün sıfırlandığı bir döneme geçilmesi temennisinde bulunan Kurtulmuş, Türkiye’nin bu konuda büyük bedeller ödediğini hatırlattı.
ERKEN SEÇİM GÜNDEMİ YOK
Erken seçim ihtimaline yönelik soruya yanıt veren Kurtulmuş, Türkiye’nin şu anda herhangi bir erken seçim gündemine sahip olmadığını dile getirdi. Kurtulmuş, milletin verdiği yetki ile 2028 yılına kadar hem parlamentonun hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görevinin başında olacağını ifade etti.