ELAZIĞ DEPREMİ VE ENERJİ TRANSFERİ
Dokuz Eylül Üniversitesinden Prof. Dr. Hasan Sözbilir, 8 Kasım 2024 tarihinde Elazığ'da meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremi değerlendirdi. Prof. Dr. Sözbilir, Doğu Anadolu Fayı'nın kırılan segmentlerinde enerji transferinin, yeni depremleri tetikleyebildiğini belirtti. Söz konusu isim, 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ’da Pütürge segmentinin kırılması sonucu oluşan 6.8 büyüklüğündeki depremin, 6 Şubat 2023 tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremlere zemin hazırladığını ifade etti.
PEŞ PEŞE TETİKLENEN DEPREMLER
Prof. Dr. Sözbilir'e göre; Erkenek, Pazarcık, Narlı ve Amanos segmentleri, 7.8 büyüklüğünde bir depreme neden olarak Hatay Havalimanı'na kadar kırıldı. Bu kırılma, 20 Şubat 2023 tarihinde Hatay Havalimanı'nın güneyinde 6.4 büyüklüğünde bir depremin tetiklenmesine yol açtı. 16 Ekim 2024 tarihinde Malatya-Kale'deki 5.9 büyüklüğündeki deprem, 6 Şubat 2023 tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremler sonucu oluşan yüzey kırığının kuzey ucu ile 24 Ocak 2020 tarihindeki Elazığ depremi sonucu oluşan yüzey kırığının güney ucu arasında gerçekleşti.
PALU SEGMENTİ VE ADIYAMAN FAYI RİSKİ
Prof. Dr. Sözbilir, 8 Kasım 2024 tarihinde Elazığ'da yaşanan 5 büyüklüğündeki depremin, 24 Ocak 2020 tarihinde Elazığ'da yaşanan 6.8 büyüklüğündeki deprem tarafından tetiklenen bir hareket olarak düşünülebileceğini ifade etti. Pütürge segmentinin kuzeydoğusundaki Palu segmentinde enerji birikiminin devam ettiğini ve bu bölgede tarihsel olarak 7 büyüklüğünde yıkıcı depremler meydana geldiğini belirten Prof. Dr. Sözbilir, Adıyaman’a doğru uzanan Adıyaman fayının da aktif olduğunu ve YÖK (Yükseköğretim Kurulu)-Araştırma Destek Programı çerçevesinde yapılan çalışmalarda 7 büyüklüğünde deprem üretme potansiyeline sahip olduğunun tespit edildiğini ekledi.
RİSK ALTINDAKİ İLLER VE ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER
Prof. Dr. Sözbilir, 6 Şubat 2023 tarihindeki Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından Çardak ve Doğanşehir faylarının uçlarındaki Malatya, Savrun ve Saimbeyli faylarında stres birikiminin sürdüğünü söyledi. Narlı fayının güneyinde yer alan Sakçagöz, Yesemek ve Hacıpaşa fay segmentlerinde de benzer bir stres birikimi gözlemlendiğini vurgulayan Prof. Dr. Sözbilir, Adana, Hatay, Gaizantep, Malatya, Adıyaman ve Bingöl illerinde depreme hazırlık konusunda acil tedbirler alınmasının önemine dikkat çekti. Prof. Dr. Sözbilir, halkın bu konuda bilinçlendirilmesinin hayati önem taşıdığını ifade etti.