Mikroplastikler, akciğer sertleşmesi yapıyor

Erzurum'da yürütülen 2 yıllık araştırma, insanlarda akciğer sertleşmesi ile mikroplastik varlığı arasındaki ilişkiyi ortaya koydu.

Hakan Öksüz Editör
YAYINLAMA
12 Kasım 2024 09:41
GÜNCELLEME
12 Kasım 2024 10:44
Mikroplastikler, akciğer sertleşmesi yapıyor
Hakan Öksüz Editör

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde görevli Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, akciğer sertleşmesinin nedenlerinden birinin mikroplastikler olduğunu belirtti.

AKCİĞER SERTLEŞMESİNİN BELİRTİLERİ

Akciğer sertleşmesinin; öksürük nöbetleri ve solunum yetmezliğine neden olduğu, hastaların dışarıdan oksijen desteğine bağımlı hale gelebildiği kaydedildi.

HASTALIKLI DOKULAR, DETAYLI OLARAK İNCELENDİ

Yapılan ortak çalışmada, sağlıklı bireyler ile akciğer sertleşmesi yaşayan hastalardan alınan doku örnekleri incelendi. Araştırma sonucunda, akciğer sertleşmesi sorunu yaşayan kişilerin akciğer dokularında, sağlıklı bireylere oranla daha fazla mikroplastik biriktiği tespit edildi.

SONUÇLAR, ELSEVİER DERGİSİNDE YAYIMLANDI

Elde edilen bu bulgular, dünyaca ünlü bilimsel yayın kuruluşu Elsevier aracılığıyla bilim dünyası ile paylaşıldı.

BALIK BEYNİNDE MİKROPLASTİKLERE RASTLANDI

Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, Erzurum’da su canlıları üzerinde yaptıkları çalışmada balık beyninde mikroplastik parçacıkları saptadıklarını ve buradan yola çıkarak Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin önerisi ile bu kapsamlı araştırmayı gerçekleştirdiklerini aktardı.

İLK DEFA BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI

Atamanalp, “Çalışmada, farklı renk ve boyutlarda yoğun miktarda mikroplastik parçacığının akciğer dokularında bulunduğunu belirledik. Daha önce yurt dışında akciğerlerde mikroplastik varlığı tespit edilmişti; ancak ilk defa akciğer sertleşmesi vakaları ile mikroplastiklerin ilişkisi kanıtlanmış oldu” ifadelerini kullandı.

ÖKSÜRÜK NÖBETLERİNE NEDEN OLABİLİYOR

Akciğerlerdeki mikroplastiklerin zamanla öksürük nöbetlerine, solunum yetmezliğine ve dışarıdan oksijen desteğine bağımlılığa neden olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Atamanalp, bu durumun ilerleyen süreçte KOAH gibi ciddi sağlık sorunlarına kadar varabildiğini ifade etti.

ÇALIŞMA 22 AY SÜRDÜ

Toplamda 22 ay süren bu çalışmanın sonuçlarının bilim camiasında büyük yankı uyandırdığını belirten Atamanalp, bulguların dünya genelindeki bilim insanları ile paylaşıldığını dile getirdi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa