BBC'nin haberine göre, araştırmacılar, 1986 yılında Nasa'nın Voyager 2 uzay aracı tarafından toplanan verileri yeniden değerlendirerek bu sonuca ulaştı.
BİR GÜNEŞ FIRTINASI, MANYETİK ALANI BOZMUŞ OLABİLİR
Araştırmacılar, Voyager 2'nin veri topladığı sırada güçlü bir güneş fırtınası yaşandığını ve bu durumun gezegenin manyetik alanını geçici olarak bozmuş olabileceğini belirtiyor. Bu bozulma, Uranüs'ün manyetik alanına ilişkin yanlış değerlendirmelere neden olmuş olabilir.
URANÜS'TE MANYETİK ALAN TESPİT EDİLEMEMİŞTİ
Bir gezegenin manyetik alanı, gezegen yüzeyinden ve uydularından yayılan gazları ve maddeleri hapsedebiliyor. Voyager 2'nin verilerinde Uranüs'ün manyetik alanının tespit edilememesi, geçmişte burada yaşamın mümkün olmadığı yönünde düşüncelere yol açmıştı.
OKYANUSLARA İŞARET EDEN GAZLAR TESPİT EDİLDİ
Yapılan yeni analizlerde, Uranüs sisteminde okyanusların varlığını destekleyen gazların izlerine rastlandı. Bu durum, gezegenin ve uydularının yaşam barındırma potansiyeline sahip olabileceğine işaret ediyor.
"YAŞAM İÇİN GEREKEN KOŞULLAR OLABİLİR"
University College London'dan Dr. William Dunn, elde edilen bulguları değerlendirdi. Dunn, "Bu sonuçlar, Uranüs sisteminin daha önce düşündüğümüzden çok daha heyecan verici olabileceğini ortaya koyuyor. Orada yaşam için gerekli koşullara sahip olabilecek uydular bulunabilir, hatta yüzeyin altındaki okyanuslarda balıkların yaşadığı bir ekosistem bile olabilir" ifadelerini kullandı.
YENİ MİSYON HAZIRLIĞI
Voyager 2'nin Uranüs ve uydularının yanından geçişinin üzerinden yaklaşık 40 yıl geçti. Nasa, 10 yıl içinde gezegeni daha yakından incelemek amacıyla yeni bir keşif misyonu başlatmayı planlıyor. Bilim dünyası, bu yeni misyonun Uranüs'ün gizemlerini çözmede önemli katkılar sağlayacağı görüşünde.
GÜNEŞ SİSTEMİNİN EN SOĞUK GEZEGENİ
Uranüs, ortalama eksi 224 santigrat derece ile Güneş sistemindeki en soğuk gezegen olarak biliniyor. Bu aşırı soğuk sıcaklık, gezegenin yüzeyinde olası yaşam koşulları açısından zorlu bir ortam oluşturuyor. Ancak yüzeyin altında saklı okyanuslar, potansiyel bir yaşam alanı olabilir.