COP29 Zirvesi Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başladı

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı COP29 Zirvesi Azerbaycan’ın ev sahipliğinde başkenti Bakü’de başladı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
12 Kasım 2024 12:55
GÜNCELLEME
12 Kasım 2024 13:34
COP29 Zirvesi Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de başladı
AA
Kaynak AA

BAKÜ'DE COP29 ZİRVESİ BAŞLADI

Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 29. Taraflar Konferansı (COP29) Dünya Liderleri İklim Zirvesi, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ev sahipliğinde Bakü’de başladı. Zirvenin açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da katıldı.

LİDERLER AİLE FOTOĞRAFI İÇİN BİR ARAYA GELDİ

Bakü Olimpiyat Stadyumu yakınlarında gerçekleştirilen zirvede, dünya liderleri aile fotoğrafı çekimi için toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan ile birlikte zirve alanında Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres tarafından karşılandı.

ERDOĞAN VE LİDERLER AİLE FOTOĞRAFINDA YER ALDI

Çekilen aile fotoğrafında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sağında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, solunda ise Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif yer aldı. Zirveye İngiltere Başbakanı Keir Starmer, İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov gibi önemli isimler de katıldı.

AÇILIŞ GERÇEKLEŞTİ

Aile fotoğrafının çekiminin ardından COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi’nin resmi açılışı yapıldı. Liderler, iklim değişikliğiyle mücadele ve sürdürülebilir kalkınma hedefleri kapsamında önemli görüşmelere başlayacak.

BASIN MENSUPLARI İÇİN MEDYA MERKEZİ KURULDU

Zirve kapsamında basın mensuplarının etkinliği rahatça takip edebilmesi amacıyla Bakü Olimpiyat Stadyumu’nun yanında özel bir medya merkezi kuruldu. Basın mensupları zirvedeki gelişmeleri bu merkezden takip ediyor.

BM GENEL SEKRETERİ GUTERRES’TEN İKLİM KRİZİ ÇAĞRISI

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Bakü’de düzenlenen COP29 Dünya Liderleri İklim Zirvesi'nde konuşarak iklim finansmanının aciliyetine dikkat çekti. Guterres, “İklim finansmanı hayır işi değil, bir yatırımdır. Dünya borcunu ödemeli, aksi takdirde insanlık bedel ödeyecek.” dedi.

"ZAMAN BİZİM LEHİMİZE DEĞİL"

Guterres, küresel ısınmayı 1,5 dereceyle sınırlamak için artık sürenin daraldığını vurgulayarak, “Bu yıl, kaydedilen en sıcak yıl olabilir. Bu durum, acil adımlar atılması gerektiğini gösteriyor.” ifadesini kullandı.

DOĞAL AFETLERİN ETKİSİ BÜYÜK

İklim değişikliğinin toplumsal yapıları ve altyapıları yok ettiğini belirten Guterres, “Hiçbir ülke iklim değişikliğinin yarattığı felaketlerden muaf değil.” diyerek küresel işbirliğinin önemine işaret etti.

YOKSULLAR BEDEL ÖDÜYOR, ZENGİNLER NEDEN OLUYOR

Guterres, iklim krizinin en ağır sonuçlarını yoksul ülkelerin çektiğini belirtti. “Sorunun kaynağı zengin ülkeler, ancak bedelini yoksullar ödüyor.” diye konuşan Guterres, eşitlik çağrısında bulundu.

YENİLENEBİLİR ENERJİYE YATIRIM ARTIYOR

Guterres, yenilenebilir enerjiye yapılan yatırımın fosil yakıt yatırımlarını geçtiğini belirtti. “Güneş ve rüzgar enerjisi en ucuz kaynaklar. Fosil yakıt yatırımları artık bir saçmalıktan ibaret.” dedi.

"EMİSYONLARDA YILLIK %9 AZALMA ŞART"

Küresel emisyonların her yıl %9 oranında azaltılması gerektiğini vurgulayan Guterres, 2030’a kadar emisyonların 2019 seviyelerine göre %43 düşmesi gerektiğini belirtti.

G20’YE LİDERLİK ÇAĞRISI

İklim krizinde özellikle G20 ülkelerine liderlik çağrısı yapan Guterres, “BM olarak her türlü desteği vereceğiz.” diyerek COP29’un bu mücadelede bir dönüm noktası olması gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa