İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Budapeşte Süreci 7. Bakanlar Konferansı’na katıldı ve konferansa başkanlık etti. Toplantının ardından açıklamalarda bulunan Yerlikaya, Türkiye’nin coğrafi konumu ve sosyoekonomik yapısı nedeniyle bölgesel ve küresel göç hareketlerinden en fazla etkilenen ülkeler arasında yer aldığını ifade etti.
TÜRKİYE'NİN GÖÇ YÖNETİMİNDE MODEL OLUŞTURMASI HEDEFLENİYOR
Türkiye'nin göç yönetiminde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde dünyaya örnek bir model ortaya koyduğunu söyleyen Bakan Yerlikaya, bu yaklaşımın medeniyet değerlerine dayandığını belirtti. Ayrıca Türkiye’deki yabancıların güncel sayısına da değinen Yerlikaya, ülkenin göç yönetimindeki stratejik duruşunu vurguladı.
YERLİKAYA: "İNSANI ÖNCELEYEN BİR POLİTİKA İZLİYORUZ"
Bakan Yerlikaya, Türkiye’nin insan odaklı ancak kamu düzeni ve güvenliğinden taviz vermeyen bir göç politikası benimsediğini ifade etti. Bu politikayı Anayasa, uluslararası sözleşmeler ve ulusal mevzuat çerçevesinde yürüttüklerini belirten Yerlikaya, şu anda Türkiye’de 1.023.000 ikamet izni sahibi yabancı, 3.085.000 geçici koruma statüsünde Suriyeli ve 205.000 uluslararası koruma sahibi yabancının bulunduğunu açıkladı.
DÜZENSİZ GÖÇ ROTALARI DEĞİŞTİ
Bölgedeki istikrarsızlıkların sürekli bir göç baskısına yol açtığını kaydeden Bakan Yerlikaya, düzensiz göçle mücadelelerinin bu baskıyı azalttığını ve Türkiye’nin “düzensiz göçte transit ülke” olmaktan çıktığını belirtti. Yerlikaya, uygulanan stratejik yöntemlerle göç rotalarının değiştiğini vurguladı.
5 AŞAMALI DÜZENSİZ GÖÇ STRATEJİSİ UYGULANIYOR
İçişleri Bakanı, başarılarının kaynağında, kaynak ülkede başlayan ve burada sonlanan, insan haklarına ve uluslararası hukuka uygun 5 aşamalı düzensiz göç stratejisinin yer aldığını söyledi. Yerlikaya, bu stratejiyi "kaynak ülkede çözüm, etkili sınır güvenlik önlemleri, ülke içinde etkin tespit ve yakalama, düzensiz işgücü göçüyle mücadele ve hızlı sınır dışı süreci" olarak sıraladı.
GÖÇMEN KAÇAKÇILIĞINA KARŞI MÜCADELE KARARLILIĞI
Bakan Yerlikaya, suçla mücadele politikaları çerçevesinde göçmen kaçakçılığı organizatörlerine de kesinlikle göz açtırmadıklarını belirtti. İnsanların umutlarını istismar eden bu suç organizasyonlarına karşı sıkı önlemler aldıklarını ifade etti.
YERLİKAYA’DAN ULUSLARARASI İŞBİRLİĞİ VURGUSU
Göç meselesinin küresel bir sorun olduğunu vurgulayan Bakan Yerlikaya, bu sorunun tek bir ülkenin çabasıyla çözülemeyeceğini belirtti. Tüm ülkelerin sorumluluk ve yük paylaşımı içinde hareket etmesi gerektiğini ifade eden Yerlikaya, Türkiye’nin bu işbirliği çağrısını sürekli olarak uluslararası platformlarda dile getirdiğini sözlerine ekledi.