Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, akut bronşitin hafif seyirli olmasına rağmen bazı durumlarda daha ciddi belirtilerle kendini gösterebileceğine dikkat çekti.
İLK BELİRTİLER BOĞAZ AĞRISI VE HAFİF ATEŞ
Özlü, akut bronşitin belirtilerinin genellikle boğaz ağrısı, hafif ateş ve burun akıntısı ile başladığını ifade etti.
"ENFEKSİYON, BRONŞLARA İNERSE..."
Enfeksiyonun bronşlara inmesi durumunda, hastalarda göğüs ağrısı ve yoğun öksürüğün ortaya çıktığını aktaran Özlü, "Bu hastalık genelde hafif seyirli olup, tedavi edilebilir niteliktedir. Ancak semptomların ağırlaşması durumunda mutlaka hekime başvurulmalıdır" diye konuştu.
HASTALIĞIN ÇEŞİTLİ EVRELERİ VAR
Prof. Dr. Özlü, akut bronşitin genellikle solunum yolu virüslerinden kaynaklandığını vurgulayarak, "Hastalığın ilk aşamasında hastalar boğazda ağrı, burun akıntısı ve hafif ateş gibi semptomlar bildiriyorlar. Ancak enfeksiyon ilerleyerek göğse indiğinde nefes alıp verirken ağrı ve sızı hissediyorlar. Akut bronşit, üst solunum yollarının ötesine geçerek bronşlara ulaşıyor ve bu durumda şiddetli öksürük gibi belirtiler ortaya çıkıyor" ifadelerini kullandı.
İNATÇI ÖKSÜRÜK, EN BELİRGİN SEMPTOM
Akut bronşitte öksürüğün en bariz semptom olduğuna dikkat çeken Özlü, "Bu öksürük kuru ya da balgamlı olabilir. Bazı hastalarda hırıltı ve nefes darlığı da görülebilir. En çok rahatsız eden semptom ise genellikle inatçı öksürüklerdir. Akut bronşitte yüksek ateş pek sık görülmez ancak bazen bakteriyel enfeksiyonların eklenmesiyle ateş ve halsizlik gibi belirtiler de ortaya çıkabilir" dedi.
KRONİK HASTALIĞI OLANLAR DİKKAT ETMELİ
Bronşitin genellikle hafif bir hastalık olduğunu belirten Prof. Dr. Özlü, ancak altta yatan kronik hastalıkların durumu ağırlaştırabileceğini söyledi. Özlü, "Astım veya KOAH gibi kronik rahatsızlıkları olan bireylerde bronşit, nefes darlığı, halsizlik ve yüksek ateş gibi ağır belirtilerle kendini gösterebilir. Bu tür durumlarda mutlaka hekime başvurulmalıdır" uyarısında bulundu.
HEKİME BAŞVURMAK HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR
Prof. Dr. Tevfik Özlü, genel itibarıyla akut bronşitin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu vurgulayarak, "Hastaların ağır semptomlar yaşaması ya da kronik hastalıklarının alevlenmesi durumunda doktor kontrolü şarttır" ifadelerini kullandı.