1980'lerden bu yana bilim dünyasında, Ay'ın Dünya'nın erken dönemlerinde Theia isimli bir protoplanet ile çarpışma sonucunda oluştuğu düşünülüyordu.
PROTOPLANET ÇARPIŞMA TEORİSİ SORGULANIYOR
Ay'ın oluşumuyla ilgili ortaya yeni bir iddia atıldı. Penn State Üniversitesi'nden bilim insanları, Dünya'nın "ikili değişim yakalama" olarak adlandırılan bir süreçle Ay'ı yörüngesine çekmiş olabileceğini öne sürdü.
"ELİMİZDE İKİ OLASILIK VAR"
Baş araştırmacı Profesör Darren Williams, bu yeni teoriye ilişkin yaptığı açıklamada, “Ay'ın nasıl oluştuğunu kimse kesin olarak bilmiyor. Kırk yıldır kabul edilen tek bir ihtimalimiz vardı. Şimdi ise elimizde iki olasılık bulunuyor.” ifadelerini kullandı.
KONA KONFERANSI'NDA UZLAŞMA SAĞLANMIŞTI
Ay'ın kökenine dair en yaygın kabul gören teori, 1984 yılında Hawaii'de düzenlenen Kona Konferansı'nda şekillendi. Toplantıya katılan bilim insanları, Apollo görevlerinden elde edilen 363 kilogramlık Ay örneği üzerinde yaptıkları analizler sonucunda, uydumuzun Dünya'ya benzer, ancak tam olarak aynı olmayan bir kimyasal yapıya sahip olduğunu ortaya koymuştu.
AY, BİR BAŞKA GÖK CİSMİNİN ENKAZI MI?
Bu verilere dayanarak, Ay'ın genç Dünya'ya çarpan bir gök cisminin savurduğu enkazdan oluştuğu yönünde bir fikir birliği oluşmuştu. Ancak, bu teorinin eksikliklerini gidermek adına araştırmacılar, alternatif senaryoları incelemeye başladı.
DÜNYA'NIN ÇİFT KAYALIK CİSİM YAKALAMA İHTİMALİ GÜNDEMDE
Yeni araştırmalar, Dünya'nın başka bir gök cismini çarpışma olmaksızın yörüngesine çekmiş olabileceği hipotezini gündeme getiriyor. Bu teoriye göre, Dünya, birbirine bağlı çift kayadan oluşan cisimden birini yakalamış olabilir.
NEPTÜN'ÜN TRİTON UYDUSU, ÖRNEK GÖSTERİLDİ
Profesör Williams, Neptün'ün en büyük uydusu Triton'un, bu hipotezi desteklediğini kaydetti. Mevcut teorilere göre Triton, Kuiper Kuşağı'ndan Neptün'e çekilmiş ve gezegenin uydusu haline gelmişti.
MATEMATİKSEL MODELLEMELER, BU TEORİYİ GÜÇLENDİRİYOR
Araştırmacılar, matematiksel modellemelere dayanarak, benzer bir durumun Ay'ın oluşumunda da geçerli olabileceğini belirtiyor. Triton gibi, Ay da gezegenimizin ekvator düzleminden eğik bir açıyla yörüngesinde dönüyor. Matematiksel analizler, Ay'ın benzer bir süreçle Dünya'nın uydusu haline gelmiş olabileceği ihtimalini güçlendiriyor.