FATİH ALTAYLI'NIN YOUTUBE PROGRAMINA KATILDI
Nobel ödüllü ekonomist Daron Acemoğlu, Fatih Altaylı’nın YouTube programına katıldı. Acemoğlu, söz konusu programda Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ü eleştirdi. "Atatürk'ün elindeki gücü merkezileştirme çabası içinde olduğunu" öne süren Acemoğlu, Türkiye'de tek bir elde toplanmış gücün ve zayıflatılmış bir sivil toplumun geçmişteki en önemli problemler olduğunu aktardı. Acemoğlu, bunun, ülkenin demokratik yapısını uzun vadeli olarak etkilediğini kaydetti.
"ATATÜRK GÜCÜ MERKEZİLEŞTİRMEYE ÇALIŞTI"
Atatürk'ün elinde politik sistemi açabilmek gibi bir seçeneğin bulunduğunu ancak bunun tam tersini uyguladığını öne süren Acemoğlu, Atatürk'ün elinde bulunan gücü merkezileştirmeye çalıştığını ifade etti. Acemoğlu, daha demokratik bir sistemin mümkün olduğunu çünkü Birinci Dünya Savaşı'ndan önceki parlamentolarda daha çoğulcu bir sistem uygulandığını şu sözlerle dile getirdi:
İSMAİL KÜÇÜKKAYA'NIN TEPKİSİ: ATATÜRK'Ü YETERİNCE BİLMİYOR
Halk TV'de "Yeni Bir Sabah" programının sunuculuğunu üstlenen İsmail Küçükkaya, Acemoğlu'nun Atatürk'ü ve Atatürk felsefesini yeterli seviyede bilmediğini ifade etti. Acemoğlu'nun yeterince Atatürk okuması yapmadığını belirten Küçükkaya, Acemoğlu'nun iktisatçı ve büyük bir deha olduğuna da değindi. Küçükkaya, Nobel ödüllü Acemoğlu'nun Türkiye'yi gururlandıran bir bilim insanı olduğunu ancak Atatürk okumasının eksik ve yanlış olduğunu aktardı.
ŞAHAN GÖKBAKAR'IN TEPKİSİ: HATAYA DÜŞTÜ
Ünlü komedyen Şahan Gökbakar ise Acemoğlu'nun ekonomi alanında Nobel Ödülü almış bir Türk olarak herkesi gururlandırdığını ancak bütün entelektüel liberallerin düştüğü hataya onun da düştüğünü ifade etti. Gökbakar, Acemoğlu'nun günümüzün toplumsal normları ve zekâsı ile 1920'lere ahkâm kestiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:
"ATATÜRK, DEVRİMLERİNİ İMKÂNSIZLIKLAR İÇERİSİNDE YAPTI"
Atatürk'ün toplumsal değişim, ekonomik kalkınma, eğitim reformları ve laiklik gibi köklü devrimlere imza attığını hatırlatan Gökbakar, onun bu devrimleri imkânsızlıklar ve sefalet içerisinde yaptığını belirtti. Atatürk'ün söz konusu değişime toplumu da katması gerektiğine yönelik eleştirilere tepki gösteren Gökbakar, o dönemde kadınlarda okuma yazma oranının yüzde 0,4, erkeklerde ise yüzde 7 olduğuna dikkati çekti.