Tepkiler üzerine “etki ajanlığı” yasa teklifi geri çekildi!

Kamuoyunda “etki ajanlığı” şeklinde anılan, "Devletin Güvenliği veya Siyasal Yararları Aleyhine Suç İşleme" maddesi, gelen tepkiler üzerine geri çekildi.

MP
Mevlüt Peker Haber Müdürü
YAYINLAMA
13 Kasım 2024 16:16
GÜNCELLEME
13 Kasım 2024 16:58
Tepkiler üzerine “etki ajanlığı” yasa teklifi geri çekildi!
MP
Mevlüt Peker Haber Müdürü

TBMM'DE YENİ YARGI PAKETİ GÖRÜŞMELERİNDE 'ETKİ AJANLIĞI' DÜZENLEMESİ GERİ ÇEKİLDİ

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) yeni yargı paketine ilişkin görüşmeler sürerken, kamuoyunda tartışmalara yol açan "etki ajanlığı" suçunu içeren düzenlemede önemli bir adım atıldı. Bu kapsamda TBMM Danışma Kurulu'nda yapılan toplantıda, iktidar ve muhalefet partilerinin grup başkanvekilleri bir araya geldi.

NOTERLİK KANUNU DEĞİŞİKLİĞİNDE 'ETKİ AJANLIĞI' MADESİ TARTIŞMALARI

Görüşülen yargı paketinde, Noterlik Kanunu’nda değişiklik içeren kanun teklifinin 16. maddesi olan "etki ajanlığı suçu" teklifi, toplantıda gündeme geldi. Muhalefet temsilcileri, söz konusu düzenleme hakkında eleştirilerini dile getirerek tepki gösterdi.

ETKİ AJANLIĞI DÜZENLEMESİ TEKLİFTEN ÇIKARILDI

Toplantıda, muhalefet ile iktidar arasında uzlaşı sağlandığı ve muhalefet kanadına "etki ajanlığı" maddesinin tekliften çıkarılacağı bilgisinin verildiği öğrenildi. Kamuoyunda "etki ajanlığı" olarak bilinen, "Devletin Güvenliği veya Siyasal Yararları Aleyhine Suç İşleme" başlıklı madde, gelen eleştiriler doğrultusunda geri çekildi. Maddenin yeniden gözden geçirileceği ve düzenlenerek yeniden sunulabileceği belirtildi.

AK PARTİ'DEN AÇIKLAMA: "YENİDEN GÜNDEME GELECEK"

AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, geri çekilen düzenlemeye ilişkin bir açıklama yaptı. Güler, kanun teklifinin tamamının geri çekilmediğini, yalnızca casusluk düzenlemesinin çıkarıldığını vurgulayarak, şöyle dedi:

YENİ DÜZENLEME 3-7 YIL HAPİS CEZASI ÖNGÖRÜYORDU

"Etki ajanlığı" olarak bilinen yasa teklifi, muhalefet, gazeteciler ve sivil toplum kuruluşlarının yoğun eleştirilerine hedef olmuştu. Söz konusu düzenleme, Türk Ceza Kanunu’nda casusluk suçuyla ilgili yeni bir kategori oluşturmayı amaçlıyordu. Teklife göre, devletin güvenliği veya siyasal yararları aleyhine yabancı devlet adına suç işleyenlere 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası öngörülüyordu.

CASUSLUK AMAÇLI EYLEMLER YENİDEN TANIMLANACAKTI

Bu düzenlemeyle, casusluk maksadı taşıyan ancak bilgi ve belge sızdırma dışında kalan suçlar ayrı bir başlık altında tanımlanarak Türk Ceza Kanunu’na eklenmiş olacaktı. Böylece casusluk faaliyetlerinin kapsamı genişletilerek, bu tür suçlara yönelik cezai yaptırımlar artırılmayı hedefliyordu.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa