Yargıya ilişkin yeni kanun teklifinde neler var?

TBMM Genel Kurulunda, yargıya ilişkin düzenlemeler içeren teklifin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. İşte paketin ayrıntıları...

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
14 Kasım 2024 05:30
GÜNCELLEME
14 Kasım 2024 05:30
Yargıya ilişkin yeni kanun teklifinde neler var?
AA
Kaynak AA

TBMM Genel Kurulu'nda, noterlik ve yargıya yönelik çeşitli düzenlemeleri içeren Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı. Teklif üzerinde farklı partilerden milletvekilleri görüşlerini dile getirdi.

TORBA KANUN NİTELİĞİNDE BİR TEKLİF

Saadet Partisi Antalya Milletvekili Serap Yazıcı Özbudun, teklifin "torba kanun" niteliğinde olduğunu ve Anayasa'nın belirlilik ilkesine aykırı olduğunu savundu. Özbudun, casusluk düzenlemesinin tekliften çıkarılmasını olumlu bulduklarını belirtti.

YARGI YÜKÜNE DİKKAT ÇEKİLDİ

İYİ Parti Afyonkarahisar Milletvekili Hakan Şeref Olgun, teklifin 12 kanunda değişiklik öngördüğünü ve yargıdaki iş yükünün arttığını ifade etti. Kira davalarının uzun sürdüğüne dikkat çeken Olgun, bu alanda daha fazla yasal düzenleme gerektiğini belirtti.

MHP'DEN TEKLİFE DESTEK

MHP Sakarya Milletvekili Muhammed Levent Bülbül, teklifin noterlik, yargı bağımsızlığı ve aile yapısına katkı sağladığını vurgulayarak, "Bu kanun teklifi, toplumsal huzuru ve sosyal adaleti destekleyen önemli bir düzenlemedir," dedi.

ANAYASA’YA AYKIRILIK TARTIŞMALARI

DEM Parti Hakkari Milletvekili Onur Düşünmez, teklifin Anayasa’nın belirlilik ve öngörülebilirlik ilkelerine aykırı olduğunu iddia etti ve "hayır" oyu vereceklerini bildirdi. CHP İzmir Milletvekili Gökçe Gökçen Göl ise "torba kanun" uygulamasına karşı olduklarını vurguladı.

CHP’DEN YARGI BAĞIMSIZLIĞINA ELEŞTİRİ

CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Anayasa Mahkemesi kararlarının uygulanmadığını savunarak yargının bağımsızlığına yönelik eleştirilerde bulundu. Ayrıca, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde yer almasına rağmen, hâkim ve savcılara coğrafi teminatın getirilmediğini ifade etti.

TEKLİFİN İÇERİĞİNDEN ÖNE ÇIKAN DÜZENLEMELER

Teklifin ilk imza sahiplerinden AK Parti İstanbul Milletvekili Nurettin Alan, teklifin 12 kanunda çeşitli değişiklikler içerdiğini belirtti. Alan, boşanma davalarında bekleme süresinin bir yıla indirileceğini ve sanıklara suçun niteliği değiştiğinde ek savunma hakkı verileceğini vurguladı.

CASUSLUK DÜZENLEMESİ TEKLİFTEN ÇIKARILDI

Casusluk düzenlemesinin yeniden incelenmek üzere tekliften çıkarıldığını bildiren Nurettin Alan, Avrupa ülkelerinde yabancı servislerin yeni yöntemleri nedeniyle benzer casusluk yasalarının revize edildiğini belirtti.

CHP'DEN BELEDİYELERE YÖNELİK SORUŞTURMALARA TEPKİ

CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik usulsüzlük iddialarını değerlendirdi. Emir, yargının belediye başkanları üzerinde tehdit unsuru olarak kullanılmasını eleştirdi ve Türk siyasetinin yargı üzerinden şekillendirilmeye çalışıldığını ileri sürdü. Görüşmelerin tamamlanmasının ardından, teklifin maddeleri üzerinde oylamaya geçildi.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa