İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Alihan Oral, piyasada doğal bal yerine glikoz, fruktoz ve çeşitli tatlandırıcılarla üretilen sahte balların sağlık üzerinde ciddi tehlikelere yol açtığını belirtti.
SAHTE BALDAKİ YÜKSEK ŞEKER RİSKLİ
Sahte balda yüksek oranda işlenmiş şeker ve katkı maddeleri bulunduğuna dikkat çeken Oral, sahte bal tüketiminin özellikle diyabet riskini artırabileceğini ifade etti.
YAPAY ŞEKERLER DİYABET RİSKİNİ ARTIRIYOR
Doç. Dr. Alihan Oral, sahte balda yer alan glikoz ve fruktoz gibi yapay şekerlerin, kan şekeri seviyelerinde ani dalgalanmalara neden olabileceğini ve uzun vadede insülin direncine zemin hazırlayabileceğini dile getirdi.
METABOLİK SORUNLARA KAPI ARALIYOR
Oral, "Glikoz ve fruktoz gibi işlenmiş şekerlerin aşırı tüketimi, kan şekerinin hızla yükselip düşmesine yol açarak metabolik sorunlara kapı aralayabilir" değerlendirmesinde bulundu.
ORGAN SAĞLIĞI VE BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ TEHLİKEDE
Sahte balın sadece diyabet riskini artırmakla kalmadığını, aynı zamanda böbrek ve karaciğer sağlığı üzerinde de olumsuz etkiler yarattığını kaydeden Oral, "Sahte bal tüketimi, bu organların işlevlerini zorlayarak zamanla yağlanmaya ve hasara yol açabilir." dedi.
ŞİŞKİNLİK VE MİDE AĞRISINA SEBEP OLUYOR
Oral, "Sahte bal, sindirim sistemi açısından ise gaz, şişkinlik ve mide ağrısı gibi sorunlara neden olabiliyor. Ayrıca, bağışıklık sistemini olumsuz etkiliyor. Doğal balın sahip olduğu antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerden yoksun olan sahte bal, vücudun hastalıklara karşı direncini zayıflatabiliyor." ifadeleri kullandı.
KİLO SORUNLARINA VE KALP RAHATSIZLIKLARINA YOL AÇABİLİR
Aşırı kalori içeren sahte balın, obezite riskini de artırdığını belirten Oral, bu durumun uzun vadede kalp sağlığını olumsuz etkileyebileceğini vurguladı. Oral, "bradikardi" olarak bilinen kalp hızının 60'ın altına düşmesi gibi rahatsızlıkların sahte bal tüketimiyle tetiklenebileceğine işaret etti.