Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve NCD Risk Faktörü İşbirliği (NCD-RisC) tarafından gerçekleştirilen kapsamlı bir araştırma, dünya genelindeki diyabet vakalarında büyük bir artış olduğunu ortaya koydu.
140 MİLYONDAN FAZLA KİŞİNİN VERİLERİ ANALİZ EDİLDİ
Araştırma, 18 yaş ve üzerindeki 140 milyondan fazla bireyden toplanan verilerin analiz edilmesiyle gerçekleştirildi. Dünya çapında 1000'den fazla farklı çalışmadan elde edilen bu veriler, "The Lancet" dergisinde yayımlandı.
DİYABET ORANI, YÜZDE 7'DEN YÜZDE 14'E ÇIKTI
Araştırma sonuçlarına göre, yetişkinlerde diyabet oranları 1990 yılında yüzde 7 seviyesindeyken, 2022 yılına gelindiğinde bu oran yüzde 14'e yükseldi. En büyük artışın ise düşük ve orta gelirli ülkelerde yaşandığı dikkat çekiyor.
DİYABET VAKALARI EN ÇOK HİNDİSTAN'DA GÖRÜLÜYOR
Dünya genelinde 800 milyonun üzerinde diyabet hastasının bulunduğu tespit edilirken, bu vakaların büyük bir bölümünün sadece birkaç ülkede yoğunlaştığı görüldü. Diyabet hastalarının neredeyse dörtte birinin yaşadığı Hindistan, 212 milyon diyabetli birey ile listenin ilk sırasında yer aldı.
HİNDİSTAN'I ÇİN, ABD VE PAKİSTAN TAKİP EDİYOR
Hindistan'ı 148 milyon hasta sayısıyla Çin takip ederken, ABD’de 42 milyon, Pakistan’da ise 36 milyon diyabetli bulunuyor. Endonezya ve Brezilya’daki toplam hasta sayısı ise 47 milyonu buluyor. Bu verilere göre, dünya genelindeki diyabet hastalarının yarısından fazlası sadece bu altı ülkede yaşıyor.
OBEZİTE VE EGZERSİZ EKSİKLİĞİ DİYABETİ TETİKLİYOR
Araştırmada tip-1 ve tip-2 diyabet vakaları arasındaki farklar da incelendi. Pankreasta insülin üreten hücrelerin zarar görmesi sonucu ortaya çıkan tip-1 diyabet daha nadir görülüyor. Diyabet hastalarının yüzde 95'inden fazlasının ise tip-2 diyabet hastası olduğu ifade ediliyor.
TİP-2 DİYABET, NEDEN ORTAYA ÇIKIYOR?
Tip-2 diyabetin, vücudun yeterli insülin üretememesi veya üretilen insülini etkin şekilde kullanamaması nedeniyle ortaya çıktığı belirtildi. Bu risk, genetik faktörlerin yanı sıra obezite, kötü beslenme ve egzersiz eksikliği gibi nedenlerle de artıyor.
DÜŞÜK GELİRLİ ÜLKELERDE HALK SAĞLIĞI SORUNU BÜYÜYOR
Diyabetin artan oranları, özellikle düşük ve orta gelirli ülkelerde ciddi halk sağlığı sorunlarına yol açıyor. Diyabetin, kan damarlarına ve sinirlere zarar vererek vücuttaki birçok organ sistemini olumsuz etkilediği vurgulanıyor. Bu durum, sağlık altyapısının yetersiz olduğu ülkelerde daha büyük bir tehdit haline geliyor.