Kış yaklaştı, soğuk algınlığı gibi hastalıkların görülme oranı arttı. Uzmanlar, bu dönemde gereksiz ve yanlış antibiyotik kullanımı konusunda uyarıda bulunarak, bilinçli ilaç tüketiminin önemine dikkat çekiyor.
18 KASIM'A ÖZEL FARKINDALIK VURGUSU
18 Kasım'ın "Antibiyotik Farkındalık Günü" olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tuna Demiral, antibiyotiklerin yalnızca gerekli durumlarda ve doğru sürelerde kullanılması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Demiral, antibiyotiklerin yalnızca bakteriyel enfeksiyonlarda etkili olduğunu ifade etti.
"ANTİBİYOTİK TEDAVİSİ, VİRÜSLERİ ETKİLEMEZ"
Üst solunum yolu enfeksiyonlarında antibiyotik kullanımının yaygın olduğunu belirten Prof. Dr. Demiral, "Üst solunum yolu enfeksiyonlarının önemli bir bölümünün nedeni virüslerdir. Virüsler ise antibiyotik tedavisinden etkilenmez. Bu nedenle her boğaz ağrısında, ateş yükselmesinde veya burun akıntısında antibiyotiklere başvurulmamalı, yalnızca doktor önerisi doğrultusunda kullanılmalıdır" diye konuştu.
ANTİBİYOTİK KULLANIM TAVSİYELERİ
Prof. Dr. Demiral, antibiyotik kullanımının mutlaka doktor kontrolünde olması gerektiğinin altını çizerek, "Bir enfeksiyonun gerçekten bakteriyel olup olmadığını yalnızca doktor tespit edebilir. 'Komşudan iyi geldi' diyerek alınan antibiyotikler yanlış kullanıma yol açabilir. Ayrıca tedavi süresi belirtilen şekilde tamamlanmalıdır. Örneğin, bir haftalık tedavi önerildiyse, bu süreye mutlaka uyulmalıdır. Aksi halde bakteriler direnç geliştirebilir ve tedavi başarısız olabilir" ifadelerini kullandı.
YANLIŞ KULLANIMIN ZARARLARI
Rastgele antibiyotik kullanmanın, antibiyotiğe duyarlı bakterileri ortadan kaldırırken, dirençli bakterilerin yayılmasına zemin hazırladığını aktaran Prof. Dr. Demiral, "Antibiyotiklerin etkisini kaybetmemesi için doğru zamanda ve doğru yerde kullanılması şarttır" dedi.
ANTİBİYOTİK KULLANIMININ TARİHİ
Antibiyotiklerin 1940'lı yıllarda penisilinin bulunmasıyla tıp dünyasına kazandırıldığını belirten Prof. Dr. Demiral, son 30 yılda ise hiçbir yeni antibiyotiğin keşfedilmediğini hatırlattı.
"ANTİBİYOTİK DİRENCİ, BÜYÜK BİR SORUN"
Demiral, "Günümüzde sadece mevcut antibiyotiklerin formülasyonları değiştirilerek etkileri artırılmaya çalışılıyor. Ancak ilaç geliştirilmesi uzun zaman alırken, bakteriler kısa sürede direnç kazanmaya devam ediyor. Antibiyotik direnci küresel bir sorun haline gelirken, bu durum gelecekte bizi antibiyotik öncesi döneme geri götürebilir" diye konuştu.
"HER ANTİBİYOTİK, HER HASTALIĞA İYİ GELMEZ"
Prof. Dr. Demiral son olarak, her antibiyotiğin her bakteriye ya da hastalığa karşı etkili olmadığını vurguladı ve "Doktor tavsiyesi olmadan antibiyotik kullanımı başarıya ulaşamaz. Ezbere ilaç kullanımı, antibiyotik direncini artırarak tedavileri zorlaştırır. Bu nedenle, gereksiz antibiyotik kullanımından kaçınmalıyız" dedi.