BOŞANMA DAVALARINDA YENİ SÜRE DÜZENLEMESİ
"Türk Medeni Kanunu"nda yapılan değişiklikle, boşanma davalarının reddedilmesinin ardından ortak hayatın kurulamadığı durumlarda yeniden dava açma süresi 3 yıldan 1 yıla indirildi. Bu düzenleme, Anayasa Mahkemesinin iptal kararına uygun olarak hayata geçirildi.
"NOTERLİK KANUNU"NDA YENİ DÜZENLEMELER
TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi), "Noterlik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"ni kabul ederek yasalaştırdı. Yeni düzenlemeler; noterlik, avukatlık stajı ve boşanma davaları konularına ilişkin önemli değişiklikleri içeriyor.
NOTERLERİN ÇALIŞMA ESASLARI YENİDEN BELİRLENDİ
"Noterlik Kanunu"nda yapılan değişiklikle birlikte noterlerin tatil günlerinde ve mesai saatleri dışında çalışmasına dair kurallar netleştirildi. Bu düzenlemeler, Türkiye Noterler Birliğinin görüşü alınarak Adalet Bakanlığı tarafından hazırlanacak yönetmelikle yürürlüğe girecek. Ayrıca, noterlik ücret tarifesi artık her yıl ocak ayında yenilenecek.
VERGİ VE ÜCRET TAHSİLATI DİJİTALLEŞTİRİLDİ
Noterlik işlemlerinde tahsil edilen vergi, resim, harç ve değerli kağıt bedelleri, nakit ödeme dışında banka ve kredi kartlarıyla da yapılabilecek. Vergi ve harçlara dair beyanname verme süreçleri sadeleştirilerek bir önceki aya ait beyannamelerin her ayın ilk beş iş günü içinde hazırlanıp teslim edilmesi kararlaştırıldı.
ARAÇ KAYITLARI İÇİN İŞLEM KATILIM PAYI
Araç sicil ve tescil sistemi bilgilerinin paylaşımı karşılığında Türkiye Noterler Birliği, her sorgu veya kayıt dökümü için 2 TL işlem katılım payı alacak. Bu tutar, her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Kamu idareleri bu uygulamadan muaf tutulacak.
GÜVENLİ ELEKTRONİK İMZA DÖNEMİ
El yazısıyla imzalanan noterlik işlemleri, artık güvenli elektronik imza ile Türkiye Noterler Birliği bilişim sistemine kaydedilecek. Bu, işlemlerin daha güvenli ve hızlı gerçekleştirilmesini sağlayacak.
HAKİM VE SAVCI KADROLARINA YENİ DÜZENLEME
Danıştay, Yargıtay ve Sayıştay başkanlıkları ile hakim ve savcı kadrolarına ilişkin bazı düzenlemeler, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı doğrultusunda yeniden düzenlendi. Bu değişiklikler, ilgili kadroların işleyişini daha etkin hale getirmeyi amaçlıyor.