Trakya Üniversitesi'nin ev sahipliğinde Edirne’de gerçekleştirilen "İç Kulak Hastalıklarında Preklinik, Klinik ve İnovatif Yaklaşımlar Multidisipliner Sempozyumu" kapsamında konuşan Prof. Dr. Tekin, işitme kayıplarının genetik sebeplerine dikkat çekti.
"DOĞUŞTAN İŞİTME KAYIPLARININ ÇOĞU GENETİK KAYNAKLI"
Tekin, "Doğuştan işitme kayıplarının yüzde 50'sinden fazlası genetik nedenlere dayanıyor. Bu nedenle genetik tedavi çalışmaları işitme kayıpları için büyük bir potansiyel taşıyor" ifadelerini kullandı.
GEN TEDAVİSİ ARTIK İŞİTME KAYIPLARI İÇİN DE KULLANILIYOR
Prof. Dr. Tekin, farklı hastalıkların tedavisinde başarıyla kullanılan gen tedavilerinin artık işitme kaybı yaşayan bireyler için de uygulanmaya başladığını belirtti.
"İLK KEZ İNSANLARDA UYGULANMAYA BAŞLANDI"
Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin olumlu sonuçlar verdiğini ifade eden Tekin, "Bu yıl ilk defa insanlarda uygulanmaya başlandı ve bazı hastalarda başarılı sonuçlar elde edildi. Ancak henüz sınırlı bir hasta grubunda etkili olabiliyor" diye konuştu.
OTOF GENİ ÜZERİNDE YOĞUNLAŞILIYOR
Prof. Dr. Tekin, gen tedavisinin şimdilik işitme kayıplarının yalnızca yüzde 5'ini oluşturan OTOF olarak bilinen bir gen üzerinde etkili olduğunu dile getirdi.
TEDAVİ İŞLEMİ NASIL YAPILIYOR?
Tekin, "İşitme kaybı olan hastalarda bozuk olan gen, özel bir virüs aracılığıyla iç kulakta bulunan kokleaya enjekte ediliyor. Bu gen, iç kulakta çalışmaya başlıyor ve bozuk olan genin fonksiyonunu üstlenerek işitme yetisini geri kazandırabiliyor" ifadelerine yer verdi.
ARAŞTIRMALAR HIZ KESMEDEN DEVAM EDİYOR
Gen tedavisi çalışmalarının hızla ilerlediğini vurgulayan Prof. Dr. Tekin, fareler üzerinde denenen birçok gen tedavisinin ilerleyen süreçte insanlar üzerinde de uygulanacağını belirtti.