9'UNCU YARGI PAKETİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ
Kamuoyunda 9'uncu Yargı Paketi olarak bilinen "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun", Resmî Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni düzenleme, çeşitli yasal alanlarda değişiklikler içerirken hakaret suçlarına yönelik önemli bir yenilik getirdi.
HAKARET SUÇLARI YENİDEN DÜZENLENDİ
Düzenlemeye göre; görüntülü, yazılı ya da sesli iletiyle işlenen hakaret suçu, uzlaştırma kapsamından çıkarıldı ve ön ödeme kapsamına alındı. Bu değişiklikle birlikte sosyal medyadan hakaret suçlarında mağdur ve failin uzlaştırılması artık mümkün olmayacak. Bunun yerine şikâyet halinde savcılık tarafından günlük 100 liradan para cezası tebliğ edilecek ve ön ödeme tebligatı çıkarılacak.
SOSYAL MEDYADA HAKARET DAVALARINDA DÜZENLEME
Sosyal medyadan hakaret davaları, yeni düzenlemeden en çok etkilenen alanlardan biri oldu. Gazeteci Zafer Şahin, köşesinde bu düzenlemenin detaylarına yer vererek sosyal medyadan hakaret suçlarıyla ilgili dikkati çeken davaları aktardı. Şahin, birçok ünlünün sosyal medya hakaretleri nedeniyle dava açtığını belirterek bu davaların sayısındaki artışı işaret etti.
ÜNLÜLER VE AVUKATLARI HAYAL KIRIKLIĞINA UĞRAYACAK
Düzenlemenin ardından sosyal medya hakaretlerini dava konusu yaparak tazminat talebinde bulunan ünlüler ve söz konusu hakaretleri tespit ederek muhataplarını dava açmaya iten avukatları hayal kırıklığına uğrayacak.
EN ÇOK HAKARET DAVASI AÇAN İSİMLER BELLİ OLDU
Gazeteci Şahin, eski TİP (Türkiye İşçi Partisi) Milletvekili Barış Atay'ın 10.000'den fazla kişiyi hakaret nedeniyle şikâyet ettiğini belirterek tiyatrocu Levent Üzümcü'nün hakaretten şikâyet sayısının 5.000'den fazla olduğu bilgisini paylaştı.
Şahin, oyuncu İlyas Salman'ın ve gazeteci Can Ataklı'nın 4.000'den ve modacı Barbaros Şansal'ın 2.500'den fazla hakaretten şikâyetinin bulunduğunu aktardı.
Şahin, oyuncu Berna Laçin ve Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ'ın ise 2.000'den fazla hakaretten şikâyetinin olduğunu kaydetti.
"HAKARET DAVALARI SEKTÖR HALİNE GELDİ"
Tüm bu dosyalar sebebiyle yargının iş yükünün önemli ölçüde arttığını ve hakaret davalarının sektöre dönüştüğünü vurgulayan Şahin, buradan kayda değer seviyede gelir elde edenlerin olduğunu ifade etti.
"HAKARET SUÇLARINDA CAYDIRICILIK HEDEFLENİYOR"
Yeni düzenleme ile birlikte hakarete uğrayan kişilerin Adliye Mahkemesinde tazminat davası açabileceklerini kaydeden Şahin, bu şekilde dijital mecralarda ve sosyal medya platformlarında hakaret suçlarının azaltılmasının ve caydırıcılığın sağlanmasının hedeflendiğini vurguladı. Şahin, aynı zamanda suçun beş sene içerisinde tekrar işlenmesi durumunda ön ödeme hükümlerinin devreye sokulmayacağını ve fail hakkında direkt olarak kamu davası açılacağını bildirdi.