Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı'nda (AGS) kaç soru sorulacak, AGS puanı nasıl hesaplanacak?

MEB-AGS detayları belli oldu! Peki AGS'de kaç soru sorulacak, AGS puanı nasıl hesaplanacak? İşte detaylar..

NF
Nurseli Firat Editör
YAYINLAMA
15 Kasım 2024 16:40
GÜNCELLEME
15 Kasım 2024 16:55
Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı'nda (AGS) kaç soru sorulacak, AGS puanı nasıl hesaplanacak?
NF
Nurseli Firat Editör

AKADEMİ GİRİŞ SINAVI (AGS) NEDİR?

Öğretmenlik Meslek Kanunu gereği yapılması gereken Eğitim Bilimleri Sınavı kaldırıldı ve yerine Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) getirildi. Öğretmen adayları bugüne kadar, KPSS B (Genel Kültür ve Genel Yetenek), Eğitim Bilimleri ve ÖABT (Alan Bilgisi) sınavlarına katılıyordu. 

Ancak yeni düzenlemeyle birlikte Eğitim Bilimleri Sınavı, Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) ile değiştirildi. 2025 yılı itibarıyla Eğitim Bilimleri Sınavı yerine Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı (MEB-AGS) yapılacak. Peki Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı'nda (MEB-AGS) kaç soru sorulacak? AGS puanı nasıl hesaplanacak? İşte detaylar..

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Akademi Giriş Sınavı, öğretmen adaylarının pedagojik bilgilerini, mesleki yeterliliklerini ve alan bilgilerini ölçmeyi amaçlayan bir sınavdır. Yeni sınav sistemi MEB-AGS, öğretmen adaylarının 21. yüzyıl becerilerini değerlendirmeyi hedefliyor. Modern eğitim anlayışına uygun olarak hazırlanan AGS, öğretmen adaylarının atanabilmesi için başarılı olmaları gereken bir sınav olacak.

MEB-AGS'DE KAÇ SORU SORULACAK, AGS KONULARI NELER?

MEB-AGS kapsamındaki AGS'de, öğretmen adaylarına 80 soru sorulacak. Milli Eğitim Bakanlığı Akademi Giriş Sınavı, 2 oturumda düzenlenecek. Sözel ve sayısal yetenek, Tarih, Coğrafya, Eğitimin Temelleri ve Türk Milli Eğitim Sistemi ile mevzuatı (anayasa, 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu, 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, 7528 sayılı Öğretmenlik Mesleği Kanunu) konularını kapsayacak.

MEB-AGS PUANI NASIL HESAPLANACAK?

ÖABT oturumunda adayların alan bilgisine yönelik 50 soru sorulacak. MEB-AGS puanı hesaplanırken ÖABT puanı ile birlikte değerlendirilecek. Biyoloji, coğrafya, fen bilimleri/fen ve teknoloji, fizik, ilköğretim matematik, kimya/kimya teknolojisi, matematik, okul öncesi, rehberlik, sınıf öğretmenliği, sosyal bilgiler, tarih, Türkçe, Türk dili ve edebiyatı, beden eğitimi ve din kültürü ve ahlak bilgisi/imam hatip lisesi meslek dersleri branşlarında öğretmen adaylarının atanmasında AGS puanı ile ÖABT puanı eşit ağırlıkta değerlendirilecek. Bu kapsamda, adayların AGS puanının %50'si ve ÖABT puanının %50'si hesaplanarak MEB-AGS puanı oluşturulacak.

Ayrıca Almanca, Arapça, Çince, Fransızca, Farsça, İspanyolca, İtalyanca, Japonca, Korece, Rusça ve İngilizce öğretmenliği adaylıkları için de AGS ve Yabancı Dil Seviye Tespit Sınavı (YDS veya e-YDS) esas alınacak. Buna göre, AGS puanının yüzde 50'si ile YDS puanının yüzde 50'si birlikte hesaplanarak adayların MEB-AGS puanı belirlenecek.

Yabancı dil alanında puan hesaplaması yapılırken adayların aynı yıl ve AGS'den önce girdikleri YDS veya e-YDS puanlarından en yüksek olan sınav notu hesaplamaya dahil edilecek. Diğer öğretmen adaylıkları için MEB-AGS puanı, sadece AGS ile oluşturulacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa