Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'nin şu anda dezenflasyon döneminde olduğunu belirterek, 2026'dan itibaren fiyat istikrarının sağlanacağını ve enflasyonun kalıcı olarak tek haneye ineceğini ifade etti. Bakan Şimşek, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.
3 AŞAMALI PLAN: GEÇİŞ, İSTİKRAR VE KONTROL
Enflasyonu kontrol altına almak için 3 aşamalı bir plan uyguladıklarını belirten Şimşek, şunları kaydetti: "Şu anda dezenflasyon dönemindeyiz. 2026 sonrası istikrar dönemi olacak. Amacımız, enflasyonu kalıcı şekilde düşük tek haneye indirmek. Bu, fiyat istikrarının temel tanımıdır." Bakan Şimşek, programın temel hedefinin fiyat istikrarı olduğunu vurguladı ve enflasyonun gelir dağılımını bozarak ekonomik büyümenin kapsayıcılığını azalttığını belirtti.
EKONOMİK PERFORMANS VE HEDEFLER
Bakan Şimşek, 2023 yılı ekonomik göstergelerinde cari açık ve işsizlik oranlarının öngörülenden daha iyi olduğunu ifade etti. "Cari açık, öngörülerimizin çok altında kalacak. İşsizlik oranı da beklediğimizin altında. Ancak enflasyon tahminlerimizin üzerinde. Bu nedenle, ek tedbirler alacağız." dedi. Bütçe açığındaki daralmaya dikkat çeken Şimşek, bütçe harcamalarının disiplinle yönetildiğini ve bunun dezenflasyon sürecine destek olacağını söyledi. Ayrıca, deprem kaynaklı harcamaların bütçe önceliklerinde yer aldığını ifade etti.
KKM’DEN ÇIKIŞ SÜRECİ
Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasına ilişkin konuşan Şimşek, bu sistemin geçici bir önlem olarak devreye alındığını belirtti. KKM stokunun zirve yaptığı Ağustos 2023’ten itibaren düşüşe geçtiğini ve 8 Kasım itibarıyla 1,3 trilyon TL’ye gerilediğini kaydederek, şunları ekledi: "Öngörülmeyen bir durum olmazsa KKM’den çıkış yakındır."
TASARRUF VE HARCAMA DİSİPLİNİ
Kamu harcamalarındaki tasarruf önlemlerine değinen Şimşek, 2024'te bütçe harcamalarındaki sapmanın yüzde 0,8’e indirileceğini söyledi. Kamu araçlarının yenilenmesine ilişkin eleştirilere yanıt veren Şimşek, güvenlik, sağlık ve afet yönetimi için alınan taşıtların dışında makam aracı onaylarının mevcut araçların tasfiyesi şartıyla verildiğini belirtti. Ayrıca, onaylanan tüm araçların TOGG olduğunu açıkladı.
EYT VE FAİZ HARCAMALARI
EYT'nin aktüeryal dengeye etkisini değerlendiren Şimşek, erken emeklilik uygulamalarının uzun vadede mali dengeleri zorladığını belirtti. Faiz harcamalarının milli gelire oranının son 22 yılda yüzde 14,3'ten yüzde 2,9’a düştüğünü vurgulayarak, bu oranı 2024 sonunda yüzde 3 seviyesinde tutmayı hedeflediklerini söyledi.
BÜTÇE KABUL EDİLDİ
Bakan Şimşek’in değerlendirmelerinin ardından, Hazine ve Maliye Bakanlığı ve bağlı kuruluşların 2025 yılı bütçesi kabul edildi. Görüşmelerde, ayrıca Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası ve diğer kurumların Sayıştay raporları da onaylandı.