Çin'in kargo mekiği uzay istasyonuna ulaştı

Çin, Dünya yörüngesinde kurduğu Tiengong Uzay İstasyonu'na gönderdiği "Tiencou-8" kargo mekiği hedefine ulaştı.

AA
Kaynak AA
YAYINLAMA
16 Kasım 2024 05:50
GÜNCELLEME
16 Kasım 2024 05:50
Çin'in kargo mekiği uzay istasyonuna ulaştı
AA
Kaynak AA

Çin İnsanlı Uzay Seferleri Ajansı (CMSA), "Tiencou-8" adlı ikmal mekiğinin uzay istasyonunun çekirdek modülünün arka iskelesine başarıyla demirlediğini duyurdu. Mekik, istasyonda bulunan taykonot ekibine gerekli ikmal malzemelerini taşımak üzere görev yaptı.

İKMAL MEKİĞİNDEN MALZEME TRANSFERİ BAŞLADI

CMSA’nın açıklamasına göre, istasyondaki taykonotlar, mekikteki malzemeleri planlanan şekilde uzay istasyonuna transfer etmeye başladı. "Tiencou-8" mekiği, dün gece saatlerinde "Long March 7 Y9" roketiyle Çin'in Haynan Adası'ndaki Vınçang Uzay Aracı Fırlatma Merkezi'nden fırlatılmıştı. Bu ikmal görevi, 30 Ekim'de gönderilen yeni taykonot ekibinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla düzenlendi.

TIENGONG UZAY İSTASYONU: ÇİN’İN YÖRÜNGEDEKİ BAŞARISI

Çin, Uluslararası Uzay İstasyonu programına katılımının ABD tarafından engellenmesi üzerine kendi uzay istasyonu "Tiengong"u (Gök Sarayı) geliştirdi. İstasyon, Rusya'nın eski Mir Uzay İstasyonu model alınarak inşa edildi ve şu anda "uygulama ve geliştirme aşamasında" bulunuyor.

İSTASYONUN YAPISI VE MODÜLLERİ

Tienhı Çekirdek Modülü: İstasyonun ana parçası olan modül, 29 Nisan 2021’de fırlatıldı.

Vıntien ve Mıngtien Laboratuvar Modülleri: Sırasıyla 24 Temmuz ve 31 Ekim 2022’de istasyona eklendi.

T Biçimli Yapı: Çekirdek modüle laboratuvar modüllerinin eklenmesiyle T şeklinde bir ana iskelet oluşturuldu.

Yakın gelecekte "Şüntien" (Gökleri Dolaşmak) adlı uzay teleskobunun da istasyona ayrı bir modül olarak eklenmesi planlanıyor.

TAŞIMA VE İKMAL SİSTEMLERİ

Şıncou Mekikleri: Taykonotların taşınmasında kullanılıyor.

Tiencou Mekikleri: İkmal malzemeleri taşımak için görev yapıyor.

Çin bugüne kadar uzay istasyonuna 7 başarılı ikmal seferi gerçekleştirdi. 2021’de "Tiencou-2" ve "Tiencou-3", 2022’de "Tiencou-4" ve "Tiencou-5", 2023’te "Tiencou-6", bu yıl ocakta "Tiencou-7", son olarak "Tiencou-8" ikmal görevlerini yerine getirdi.

ÇİN’İN UZAYDAKİ STRATEJİK HEDEFİ

Çin, Tiengong Uzay İstasyonu ile uzay araştırmaları ve teknolojilerinde bağımsızlığını güçlendirmeyi amaçlıyor. İstasyon, Çin’in uluslararası arenada uzay yarışında önemli bir konum elde etmesine katkı sağlarken, ülkenin gelecekteki uzay keşifleri için kritik bir üs olarak kullanılacak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa