MTA'dan yeni çalışma: 225 diri fayın deprem potansiyeli belirlendi

MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü), yaptığı yeni çalışma ile birlikte 225 diri fayın deprem potansiyelini belirledi.

BF
Banu Fırıncılar Muhabir
YAYINLAMA
16 Kasım 2024 09:16
GÜNCELLEME
16 Kasım 2024 10:03
MTA'dan yeni çalışma: 225 diri fayın deprem potansiyeli belirlendi
BF
Banu Fırıncılar Muhabir

MTA DİRİ FAY HATLARINDA DETAYLI ARAŞTIRMALAR YAPIYOR

MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü), diri fay hatlarının bulunduğu bölgelerde kapsamlı çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar kapsamında 50 metre uzunluğunda, 5 metre genişliğinde ve 4 metre derinliğinde hendekler açılarak geçmiş depremlerin izleri inceleniyor. Hendek duvarlarındaki jeolojik katmanlar analiz edilerek binlerce yıl öncesine ait deprem izleri kayıt altına alınıyor.

DEPREM PERİYOTLARI VE RİSKLER HESAPLANIYOR

Uzmanlar, hendeklerden alınan numuneleri laboratuvar ortamında tarihlendirerek fayların deprem üretme periyotlarını belirliyor. Elde edilen veriler, fayların deprem tehlikesine yönelik değerlendirmeler yapılarak Türkiye Deprem Tehlike Haritası’nın güncellenmesine katkı sağlıyor. Bu araştırmalar, MTA’nın (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) 2011'de başlattığı Ulusal Deprem Stratejisi ve Eylem Planı ile 2022'deki Türkiye Afet Risk Azaltma Planı kapsamında genişletildi.

485 DİRİ FAY HATTININ DEPREM POTANSİYELİ BELİRLENECEK

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından çalışmalar hız kazandı. TÜBİTAK'ın (Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu) desteklediği Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Projesi çerçevesinde, MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü), AFAD (Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı), TBB (Türkiye Belediyeler Birliği) ve 22 üniversite ortak bir platform oluşturdu. Bu platform, Türkiye'deki 485 diri fay hattının deprem potansiyelini ortaya koymayı hedefliyor.

225 FAY HATTINDA ÇALIŞMALAR TAMAMLANDI

MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü), 12 yılda 485 diri fay hattının 225'inde hendek çalışmalarını tamamladı. Proje kapsamında elde edilen bulgular raporlaştırılarak kullanıcılara sunulacak. MTA (Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü) Jeoloji Etütleri Dairesi Başkanı Doç. Dr. Selim Özalp, bu araştırmaların deprem risklerini azaltmak için önemli olduğunu belirtti.

2030'A KADAR TÜM DİRİ FAYLARIN TARİHSEL SÜRECİ ORTAYA KONACAK

Proje Başkanı Jeoloji Yüksek Mühendisi Hasan Elmacı, hendeklerden elde edilen verilerle depremlerin tarihlerinin ve tekrar periyotlarının analiz edildiğini söyledi. Elmacı, Manisa'nın Salihli ilçesinde yapılan kazılarda son 11.000 yıl içinde 4 deprem izinin tespit edildiğini ve bu bulguların tarihlendirileceğini ifade etti. Elmacı'nın açıklamasına göre; hedef, 2030 yılına kadar tüm diri fayların tarihsel sürecini detaylı şekilde ortaya koymak.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa