GAZZE'DE KRİZ DERİNLEŞİYOR
Gazze’de İsrail ordusunun düzenlediği saldırılar nedeniyle insani kriz büyüyor. Kadın, çocuk, yaşlı demeden masum sivillerin hayatını kaybettiği saldırılar, uluslararası kamuoyunda tepkilere yol açıyor. Saldırıların devam edeceği açıklamaları üzerine birçok ülke ve lider harekete geçti.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER'E ÇAĞRILAR ARTTI
Birçok ülke, masum sivillerin hayatını kurtarmak için BMGK'ya (Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi) başvurarak İsrail’in eylemlerinin soykırım suçu kapsamında değerlendirilmesini talep etti. Türkiye’nin öncülüğünde 52 ülke ve 2 uluslararası kuruluş, İsrail'e yönelik silah ve mühimmat sevkiyatının durdurulması çağrısında bulundu.
BM RAPORUNDA SOYKIRIM DETAYI
BM (Birleşmiş Milletler) Özel Komitesi, 2023 yılının Ekim ayı ile 2024 yılının Temmuz ayı arasında yaptığı incelemeler sonucunda, İsrail’in Gazze’deki eylemlerinin kitlesel kayıplara yol açtığını ve halkı zor yaşam koşullarına maruz bıraktığını belirtti. Rapor, bu durumun "soykırım" olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.
GAZZE MAHKEMESİ'NİN ROLÜ
BM (Birleşmiş Milletler) Filistin Özel Raportörü Richard Falk, Gazze’deki olayların hukuki, siyasi ve etik boyutlarını incelemek üzere kurulan Gazze Mahkemesi’nin adalet arayacağını açıkladı. Falk, ABD (Amerika Birleşik Devletleri) ve bazı Avrupa ülkelerinin İsrail’e verdiği desteğin, bölgedeki problemleri derinleştirdiğini ve kayda değer bir kısıtlama uygulanmadığını belirtti.
ULUSLARARASI TOPLUMUN TEPKİSİ
Olayların ardından uluslararası toplumdan gelen çağrılar artmaya devam ediyor. Birçok lider, Gazze'deki insani trajediyi durdurmak için etkili adımlar atılmasını talep ediyor. Ancak, bölgede barışın sağlanması için daha güçlü uluslararası müdahalelere ihtiyaç duyuluyor.