ZİRVE RİO DE JANEIRO’DA GERÇEKLEŞECEK
G20 Liderler Zirvesi, Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde 18-19 Kasım tarihlerinde “Adil bir dünya ve sürdürülebilir bir gezegen inşa etmek” temasıyla düzenlenecek. Zirve, G20 üyesi 19 ülkenin ve Avrupa Birliği liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilecek.
KENTTE GÜVENLİK ÜST DÜZEYE ÇIKARILDI
Zirve öncesi Rio de Janeiro’da güvenlik önlemleri sıkılaştırıldı. Şehir merkezinde 8 bin askeri personel görevlendirilirken, kapsamlı bir güvenlik tatbikatı yapıldı. Zirveye ev sahipliği yapacak Modern Sanat Müzesi’nin çevresi bariyerlerle kapatılırken, yol kenarlarına zırhlı araçlar ve silahlı askerler yerleştirildi. Liderlerin geçiş saatlerinde bazı yollar trafiğe kapatılacak.
ZİRVE 3 ANA OTURUMDAN OLUŞACAK
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı G20 Liderler Zirvesi, 18 Kasım Pazartesi günü Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva’nın liderleri karşılamasıyla başlayacak. Açılış töreni ve aile fotoğrafının ardından Açlık ve Yoksulluğa Karşı Küresel İttifak’ın tanıtımı yapılacak.
SOSYAL KAPSAYICILIK OTURUMU DÜZENLENECEK
Liderler, zirvenin ilk gününde Sosyal Kapsayıcılık ile Açlık ve Yoksullukla Mücadele Oturumu’nda konuşmalar gerçekleştirecek. Ayrıca Meksika, Endonezya, Güney Kore, Türkiye ve Avustralya’dan oluşan danışma ve koordinasyon platformu MIKTA’nın liderleri de bir araya gelecek.
KÜRESEL YÖNETİŞİM REFORMLARI ELE ALINACAK
Zirve kapsamında, Küresel Yönetişim Kurumlarının Reformu Oturumu düzenlenecek. Burada, mevcut uluslararası kuruluşların işleyişine yönelik iyileştirme önerileri değerlendirilecek.
ENERJİ GEÇİŞİ OTURUMU İKİNCİ GÜNDE GERÇEKLEŞTİRİLECEK
Zirvenin ikinci gününde Sürdürülebilir Kalkınma ve Enerji Geçişi Oturumu yapılacak. Oturumlarda liderlerin, enerji kaynaklarının dönüşümü ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerine ulaşmak için iş birliği yapması bekleniyor.
BREZİLYA DÖNEM BAŞKANLIĞINI GÜNEY AFRİKA’YA DEVREDECEK
Kapanış oturumunun ardından, Brezilya dönem başkanlığını Güney Afrika’ya devredecek. Zirve süresince liderlerin ikili görüşmeler gerçekleştirmesi ve ülke ilişkileri ile kriz bölgelerini değerlendirmesi öngörülüyor.