Gabon'da 16 Kasım'da yapılan anayasa değişikliği referandumunda, halkın %91,80'i "evet" oyu verdi. Gabon İçişleri Bakanı Hermann Immongault, referanduma katılım oranının %53,54 olduğunu ve %8,20 oranında "hayır" oyu kullanıldığını açıkladı.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNİN GETİRDİKLERİ
Referandumda, Gabon halkı şu değişiklikler için oy kullandı:
Yarı başkanlık sisteminden başkanlık sistemine geçiş, Cumhurbaşkanının görev süresinin 5 yıldan 7 yıla çıkarılması, Cumhurbaşkanının art arda en fazla iki dönem görev yapabilmesi. Kesin sonuçlar önümüzdeki günlerde Gabon Anayasa Mahkemesi tarafından ilan edilecek.
MUHALEFETİN TEPKİLERİ
Muhalefet, anayasa değişikliğine karşı çıkıyor. Yeni düzenlemenin güçler ayrılığı ilkesini zayıflatacağını ve cumhurbaşkanına aşırı yetkiler vereceğini savunarak halkı "hayır" oyu kullanmaya çağırmıştı.
GABON’DA SİYASİ ÇALKANTILAR
26 Ağustos 2023’teki cumhurbaşkanlığı seçimlerini Ali Bongo Ondimba üçüncü kez kazanmıştı. Ancak seçim süreci şiddet, internet kesintileri ve sokağa çıkma yasaklarıyla gölgelenmişti. 30 Ağustos'ta bir grup asker, ulusal televizyon binasını ele geçirerek yönetimi devirdiklerini açıklamış ve seçimi iptal etmişti. Bu süreçte: General Brice Oligui Nguema, "geçiş hükümetinin cumhurbaşkanı" olarak yemin etti. Ali Bongo’nun muhaliflerinden Raymond Ndong Sima, geçiş hükümetinin başbakanı olarak atandı.
BONGO HANEDANI SON BULDU
Gabon, 1967’den bu yana Bongo ailesi tarafından yönetiliyordu. Baba Omar Bongo, 2009’da vefat edince yerine oğlu Ali Bongo geçmişti. Darbeyle birlikte, 56 yıllık Bongo hanedanı sona erdi. Referandum sonuçları ve anayasa değişiklikleri, Gabon’un siyasi geleceğinde kritik bir dönüm noktası oluşturuyor.