Liv Hospital Ankara Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Burça Takar, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı’nın (KOAH) özellikle kış aylarında semptomların artmasıyla kendini gösterdiğini belirterek, bu hastalığın dünya genelinde en yaygın ölüm nedenlerinden biri olduğuna dikkat çekti.
KOAH NEDİR VE NASIL GELİŞİR?
Dr. Takar, KOAH’ın genellikle zararlı partikül veya gazlara uzun süreli maruziyet sonucu akciğerlerde kalıcı hava akımı kısıtlanmasıyla ortaya çıktığını belirtti.
"AKCİĞERDE HASARA NEDEN OLUYOR"
KOAH'ın nasıl geliştiğini anlatan Takar, “Hava yolları ile akciğer keseciklerinde hasara neden olan KOAH, nefes almayı zorlaştıran kronik bir durumdur. Hem bireyler hem de toplum üzerinde büyük bir sosyal ve ekonomik yük oluşturan KOAH, tüm dünyada giderek artan bir sağlık sorunu haline gelmiştir” dedi.
SİGARA İÇMEYENLERDE DE KOAH GÖRÜLEBİLİR
KOAH’ın, genetik ve çevresel etmenlerin karmaşık etkileşimi sonucu ortaya çıktığını ifade eden Dr. Takar, sigara içmenin bu hastalığın en önemli risk faktörü olduğunu söyledi. Ancak sadece sigara değil, düşük sosyoekonomik seviyeye sahip ülkelerdeki çevresel faktörlerin de KOAH yükünü artırdığını belirtti.
2040 YILINDA KOAH’A BAĞLI ÖLÜMLERDE YÜZDE 32 ARTIŞ BEKLENİYOR
KOAH’ın dünya genelinde en yaygın ölüm sebeplerinden biri olduğunu ifade eden Dr. Takar, "2040 yılına kadar KOAH kaynaklı ölüm sayısının yılda 4,4 milyona ulaşacağı tahmin ediliyor." diye konuştu.
HASTALIĞIN SEYRİNDE İKİ ANA FAKTÖR
Dr. Takar, hastalığın seyrini etkileyen iki ana faktör olduğuna dikkat çekti: anne karnındaki dönemde ve çocuklukta yaşanan akciğer gelişimi sorunları ile yetişkinlikte hızla azalan akciğer fonksiyonları.
BELİRTİLER ERKEN DÖNEMDE FARK EDİLMİYOR
Dr. Takar, KOAH’ın en yaygın semptomlarının kronik nefes darlığı, sürekli öksürük ve balgam olduğunu belirterek, “Hastalık genellikle orta yaş sonrası ortaya çıkar ve yavaş ilerler. Çoğu hasta, erken dönemdeki belirtileri sigara içmenin ya da yaşın getirdiği doğal bir durum olarak algıladığı için doktora başvurmakta geç kalıyor. Ancak nefes darlığı gibi şikayetler belirginleştiğinde tedavi arayışı başlıyor” ifadelerini kullandı.
HASTALIĞIN ÖNLENMESİ İÇİN FİZİKSEL AKTİVİTE ÖNERİSİ
KOAH'ın kış aylarında daha belirgin hale gelmesi nedeniyle hastalığın ilerlemesi, ölüm riskini de artırabiliyor. Dr. Takar, hastalıktan korunmak için çeşitli stratejilere ihtiyaç olduğunu vurgulayarak, "Sigaranın bırakılması, aşıların düzenli yapılması, çevresel ve işyeri kaynaklı maruziyetlerin azaltılması ve fiziksel aktivitenin artırılması, hastalığın önlenmesinde kritik öneme sahiptir" dedi.