Elon Musk korkutan haritayı paylaştı! Türkiye ayrıntısı dikkat çekti

SpaceX ve Telsa'nın CEO’su Elon Musk, nüfusla ilgili Türkiye ve Avrupa'yı bekleyen büyük tehlikeye dikkat çekti.

YB
Yunus Bayar Muhabir
YAYINLAMA
18 Kasım 2024 18:15
GÜNCELLEME
18 Kasım 2024 18:38
Elon Musk korkutan haritayı paylaştı! Türkiye ayrıntısı dikkat çekti
YB
Yunus Bayar Muhabir

Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk, tüyler ürperten bir paylaşımda bulunarak Avrupa’daki düşen doğurganlık oranlarına dikkat çekti. Musk, X (eski Twitter) üzerinden paylaştığı haritada Avrupa’nın demografik geleceği için uyarıda bulunarak, kıtayı bekleyen tehlikeyi gözler önüne serdi.

Avrupa doğum oranı haritası

"AVRUPA ÖLÜYOR" UYARISI

Musk, paylaştığı haritada Avrupa’da kadın başına doğan çocuk sayısının nüfusu sabit tutmak için gerekli olan 2,1 oranının çok altında olduğunu vurguladı. Özellikle Malta (1,08) ve İspanya (1,16), Avrupa’daki en düşük doğurganlık oranlarına sahip ülkeler olarak dikkat çekti. Musk’ın bu paylaşımı, Avrupa kıtasında yıllardır tartışılan nüfus krizini yeniden gündeme taşıdı.

TÜRKİYE DE RİSK ALTINDA

Haritada Türkiye’nin doğurganlık oranlarının da düşüş eğiliminde olduğu görüldü. 2022 yılında Türkiye’nin toplam doğurganlık hızı binde 1,63 olarak kaydedilirken, 2023 yılında TÜİK verilerine göre bu oran 1,51’e düştü. Bu düşüş, Türkiye’yi Avrupa Birliği (AB) ortalamasının altına indirdi. Türkiye, Avrupa Birliği üyesi ülkeler arasında doğurganlık oranı açısından 5. sırada yer aldı.

Tesla ve SpaceX CEO’su Elon Musk

ERDOĞAN DA BENZER TEHLİKEYE DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçmiş açıklamalarında Türkiye’deki düşük doğurganlık oranlarının ülke için büyük bir tehdit olduğunu ifade etmişti. Erdoğan, doğurganlık oranlarındaki düşüşün Türkiye’nin geleceği için "felaket" anlamına gelebileceğini vurgulamıştı. Musk’ın Avrupa’daki durumu gösteren paylaşımı, Erdoğan’ın bu tezini bir kez daha gündeme getirdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

DEMOGRAFİK KRİZ KAPIDA

Musk’ın uyarısı, Avrupa’nın demografik krizle yüzleşmek zorunda olduğunu bir kez daha ortaya koyuyor. Düşen doğurganlık oranları, kıtadaki sosyal güvenlik sistemlerini ve ekonomileri tehdit ederken, aynı zamanda iş gücü açıklarını ve yaşlanan nüfus sorununu derinleştiriyor. Uzmanlar, bu tablonun uzun vadeli sonuçlarının tüm dünya için etkili olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Yorumlar (0 yorum)
Yorum kurallarını okudum ve kabul ediyorum.
Henüz yorum eklenmemiş, ilk yorum ekleyen siz olun.
Sonraki Sayfa